Живот с чернодробно заболяване и методи за справяне и подобряване на състоянието

1
149
Добави коментар
borola
borola

Предотвратяването на прогресията на болестта до цироза и рак на черния дроб, които дори в наши дни са необратими състояния, се счита за приоритет номер едно за хората, живеещи с по-леко хронично чернодробно заболяване. Цирозата днес е сочена за третата най-честа причина за смърт сред хората между 45 и 60 годишна възраст, което подсказва защо поддържането на здравето на черния дроб никога не е било по-важно. В допълнение на това ракът на черния дроб е третата по разпространение форма на раково заболяване в света.

Въпреки че на практика всеки човек е застрашен, за най-рискови за развитие на цироза и чернодробен рак се сочат хората със стеатоза, хепатит, жлъчно-каменна болест и тези, злоупотребяващи с алкохолните напитки. За всички, страдащи от някое от тези състояния, полагането на грижи за доброто състояние на черния дроб е приоритетна мярка, която би им осигурила по-голям шанс за дълъг живот в добро здраве.

Въпреки че има редица разнообразни начини и методи за укрепване на черния дроб, ще ви предложим няколко мерки, които се открояват като най-ефикасни и най-често препоръчвани за подобряване на чернодробната функционалност. За хората, загрижени за общото си здраве, за тези, които взимат под сериозно внимание въздействието на заобикалящите ни токсини, както и за тези, диагностицирани с някое от многото известни чернодробни заболявания, следните 5 практики са жизнено важни за поддържане на здравословното им състояние:

– въздържание от употреба на алкохол и тютюнопушене – токсините в състава на спирта и цигарения дим сериозно увреждат черния дроб, независимо дали пиенето и пушенето е нещо, към което хората са се привързали силно или е просто тяхно хоби.

– ежедневно тонизиране на тялото с умерени натоварвания – това сериозно ще допринесе за поддържането и на черния дроб във форма. С подобна практика се осигурява по-пълноценното извеждане на токсините от организма и изгарянето на излишните мазнини, които иначе биха се натрупали в черния дроб и биха затормозили работата му.

– ваксиниране срещу хепатит А и В – за милионите хора, които страдат от някое от по-леките чернодробни заболявания, инфектирането със силно заразните вирусни хепатити би било много опасно и при тях протичането на инфекцията би могло да приключи фатално.

– набавяне на достатъчни количества антиоксиданти – те неутрализират свободните радикали, които силно увреждат клетките, особено силно чувствителните чернодробни хепатоцити.

– прием на хранителни добавки, съдържащи силимарин. Извлечен от белия трън, силимарин е съединение, доказано безопасно и ефективно за подпомагане регенерацията на черния дроб и оздравяването му. Силимарин е включен като активна съставка в Хептен, осигурявайки благоприятното му действие за намаляване на възпалителните процеси в черния дроб, преустановяване формирането на нефункционална фиброзна тъкан и повишаване интензивността на регенерацията на чернодробните клетки.
.