Какво ни показват чернодробните ензими?

1
174
Добави коментар
borola
borola

Лабораторните изследвания на чернодробните ензими дават важна информация за състоянието на черния дроб и наличието на болестни процеси в него. Аланин аминотрансфераза (АЛАТ), аспартат аминотрансфераза (АСАТ) и алкална фосфатаза са ензими, които се съдържат в чернодробните клетки и участват активно в биохимичните процеси, протичащи в тях.

Първите два чернодробни ензима имат и съществена роля в производството на гликоген, който е основен енергиен източник. При увреждане на черния дроб тези ензими се освобождават в кръвта и стойностите им се повишават значително. Освен в черния дроб АСАТ се съдържа в по-малки количества в бъбреците, скелетните мускули, сърцето, мозъка, панкреаса и белите дробове. Ензимът алкална фосфатаза се открива също в жлъчните пътища и костите.

Стойностите на АСАТ и АЛАТ се увеличават при увреждане на чернодробните клетки в резултат на прекомерна употреба на алкохол, вирусни и бактериални инфекции, токсични продукти, лекарствени средства, диабет и др. Лекарите са категорични, че приемът на анаболни стероиди също може да бъде причина за промени в нивата на АСАТ и АЛАТ. Поради тази причина специалистите съветват преди да пристъпите към тях да бъде направено изследване на чернодробните ензими, за да се установи състоянието на черния дроб. Много често увеличение на алкалната фосфатаза се наблюдава при хепатит, цироза, запушване на жлъчните пътища и др.

При различни увреждания на черния дроб (хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания и др.) лекарите препоръчват употребата на силимарин, който е мощен антиоксидант. Той се извлича от растението бял трън (Sylibum marianum) и е научно доказано, че притежава изразено хепатопротективно действие. На фармацевтичния пазар се предлага продуктът Хептен, който съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от силимарин, извлечен от растението бял трън.

Хептен се използва при чернодробни увреждания, но е подходящ и като профилактично средство. Различава от другите препарати по качеството на съставката, начина на екстракция и фармацевтичната форма.