Кои са по-малко популярните възпалителни заболявания на черния дроб

1
136
Добави коментар
borola
borola

Като толкова натоварен орган, и влизайки пръв в досег с кръвта, пренасяща в някои случаи микроорганизми, преминали чревната бариера, черният дроб лесно би могъл да бъде засегнат от заболяване. След по-популярните хепатити, цироза и стеатоза, ето някои възпалителни заболявания на черния дроб, които не са толкова чести, но не бива да бъдат пренебрегвани:

1. Чернодробен абсцес – характеризира се с гнойно възпаление на чернодробната тъкан (паренхим). В зависимост от причинителя, абсцесите на черния дроб се делят на такива с пиогенен бактериален причинител и амебни абсцеси, причинени от Еntamoeba histolytica.

– пиогенните абсцеси се провокират от пиогенни(предизвикващи загнояване) бактерии. Симптомите включват липса на апетит, загуба на тегло, повръщане, силно изпотяване, висока температура и болки в корема.Черният дроб е увеличен и има палпаторни болки при опипване и натиск. Бактериалната природа на заболяването изисква антибиотично лечение.

– амебен чернодробен абсцес – протича за по-дълго време от пиогенния. Причинява се от Еntamoeba histolytica. Това е протозоен вътрешен паразит, развиващ се в около 50 милиона човека по света. Предава се към нови реципиенти при лоша хигиена. Попадайки в черния дроб през храносмилателния тракт, отделя ензими, образуващи пори и перфорации, дължащи се на лизис на паренхимните клетки, апоптоза и некротизиране. Предизвиква подобни на пиогенните абсцеси симптоми. Лечението и тук е предимно антибиотично.
Смъртността при тези заболявания е много ниска и се дължи предимно на по-сериозни и нелекувани абсцесни усложнения.

2. Флебит на порталната вена – при него се възпалява стената на чернодробната вена порте. Често протича като тромбофлебит с образуване на тромб, който евентуално може да предизвика по-тежки усложнения при откъсване и засядане в кръвоносните съдове на важни органи. Флебитът на порталната вена се изявява със задържане на течност в коремната кухина (асцит), коремни болки, увеличаване на черния дроб, жълтеница.

3. Автоимунен хепатит. Може да се развие като провокирано от вирусните хепатити състояние. Настъпва при имунни реакции на организма, насочени срещу чернодробните клетки и техните структурни елементи. В кръвта на болните се наблюдават автоантитела, насочени специфично към черния дроб, в някои случаи и към други органи. Често протича безсимптомно, а ако има проявени оплаквания, те са свързани с хронична умора, тъмна урина, болки по мускулите и ставите. Лечението е предимно с имуносупресори и стимулиращи чернодробната функция средства.

4. Фиброза на чернодробната тъкан – хроничните възпаления на черния дроб водят до фибропластични процеси и натрупване на фиброзна тъкан в органа. Обикновено фиброгенезата и разграждането на фиброзната тъкан са балансирани процеси, но патологичните процеси в черния дроб изместват равновесието. Възпаленията повлияват активността на някои ензими, наблюдава се свръхактивност на фибробластите и неконтролируемо се синтезира колаген. Образува се заместителна фиброзна тъкан на мястото на естествения чернодробен паренхим, а функционалността на черния дроб постепенно намалява.

Изброените състояния са свързани с некротизиране и загиване на чернодробните клетки (хепатоцити) или заменянето им с нефункционални такива. В много случаи болестните процеси може да се забавят и преустановят с адекватно лечение. Винаги добър допълващ ефект биха могли да окажат хепатопротективни продукти, които предпазват хепатоцитите от влиянието на токсини, стимулират ядрените им ензими и като цяло регенеративните способности на черния дроб. Хептен е точно такъв продукт, осигуряващ защитата на черния дроб от неблагоприятни влияния и стимулиращ неговите функции в случаи на проява на някое от изброените състояния или профилактично.