Колко натоварен всъщност е черният ни дроб

1
148
Добави коментар
borola
borola

Когато стане въпрос за запознатост с работата и функционирането на вътрешните ни органи, повечето хора, които не са лекари, имат доста за наваксване и много неясноти. Това важи общо взето за всеки орган, но ако има някой, за когото със сигурност знаем за само малка част от реалните му функции, това е черният дроб. И това е лесно обяснимо. Това е органът ни, който е зает с много и разнообразни функции, повече от всеки друг. Първостепенен извод, който всеки би трябвало да си направи, е колко важно всъщност е да го щадим, да му осигуряваме комфорт и възможност за възстановяване. Ето в кои основни процеси участва черният дроб:

– обмяна на веществата в организма – най-големият ни вътрешен орган взима основна роля в обмяната на всички хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и белтъци. Вследствие на тази му функция, в черния дроб се натрупват запаси от гликоген (за снабдяване с енергия при нужда), в храносмилателния тракт се обработват и се резорбират липиди с участието на чернодробни и жлъчни ензими. Освен това в черния дроб се изграждат структурни белтъци, необходими за всички телесни клетки и белтъци, регулиращи съсирването на кръвта.

– терморегулация на организма – черният дроб регулира топлообмена и задържането или отделянето на топлина от тялото, според специфичните условия на средата във всеки момент. Това става чрез фина регулация на интензитета на метаболитните процеси в него и приоритетно засилване или забавяне на някои от тях, според нуждите на организма от набавяне или отделяне на топлина.

– хемопоеза – в периода на бременността и вътреутробното развитие на плода, черният дроб на бебето е органът, който взима най-дейно участие в кръвотворните процеси и образуването на кръвни клетки.

– депониране – през този орган преминава кръвта, обогатена с резорбирани метаболитни продукти от стомаха, червата, панкреаса. Непрекъснато се поддържа определено количество кръв, която стои депонирана в черния дроб и се ползва като регулатор на венозното кръвообръщение при влошена помпена функция на сърцето. В допълнение този орган е резервоар за съхранение на мазнини, витамини (А, Е, В) и др.

– детоксикация – продуктите на обмяната в организма са вещества с най-разнообразни функции и активности. Някои от тях са токсични, с лекарствен, алкохолен или хормонен произход, и трябва да се обезвредят. Именно в черния дроб активността на подобни вещества се намалява чрез биохимични процеси на хидролиза, окисление, редукция, метилиране, естерификация и др.

– екскреция – много подобни вещества трябва да се извеждат от организма. С кръвта те се пренасят до черния дроб, където се преобразуват до форма, подходяща за екскрецията им през отдлителната система. Освен това в черния дроб се разграждат остарелите и нефункционални еритроцити, а техният хемоглобин, след редица структурни преработвания се отделя с урината и изпражненията, придавайки им характерния цвят.

Имайки предвид почти всестранната роля на черния дроб като диригент на всякакви жизненоважни процеси в организма, той едва ли би имал шанс дълго време да функционира безотказно, ако не притежаваше уникалната способност да регенерира и да самовъзстановява функционалността си. Въпреки огромния му потенциал обаче, тези му способности не са безконечни и грижата за неговия комфорт трябва да е винаги актуална. Тя се постига лесно с приемането на хепатопротективни продукти, сред които водещо място заема Хептен.

Съдържащият се в него силимарин има доказано благотворно действие за подобряване чернодробните функции при остри или хронични проблеми с черния дроб.