Над 5000 водачи пуснаха заявки за конвертиране на хартиена в е-винетка

1
105
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Над 5000 потребители на платената пътна мрежа са изпратили заявки за конвертиране на хартиените си винетни стикери в е-винетки от пускането на уеб сайта на новата система в понеделник. Подадената информация за преобразуването на винетките се обработва и ще бъде отразена на следващия ден след подаване на заявката, посочват от АПИ.

Регистрирането на хартиената винетка в онлайн системата не е задължително, но е препоръчително. Потребителите на платената пътна мрежа с неконвертирани валидни хартиени винетки не носят наказателна отговорност и няма да им бъдат налагани санкции. Регистрирането на стикера обаче улеснява както водачите, така и властите.  

Предвид наплива, от АПИ посочиха, че е предприета организация относно нанасянето на данните в системата за преобразуваните е-винетки, като от 19 декември информацията ще се отразява няколко пъти в рамките на деня. Това ще позволи на потребителите, конвертирали своята винетка, още в същия ден да проверят дали тя е отразена в системата.

Всички подадени заявки за конвертиране към е-винетка ще бъдат отразени в системата своевременно, за да бъдат избегнати неудобства за шофьорите след настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка.

Що се отнася до новите електронни винетки, до този момент от тях са продадени 309, на обща стойност 26 860 лева. 227 от тях са купени през сайта BGToll.bg, а останалите – чрез другите канали за продажба – мобилните приложения, на каса и чрез терминалите за самотаксуване в търговски обекти.