Губернаторът на Ню Йорк планира да легализира марихуаната от догодина

1
138
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви, че ще направи всичко възможно за легализацията на употребата на марихуана с “развлекателна цел” в щата през следващата 2019-а година, предава “New York Times”. Според него, законната търговия с лекия наркотик ще генерира оборот от 1,7 млрд. долара годишно, което значително ще подобри състоянието на регионалната хазна.

Сред другите точки от неговата 100-дневна програма са и адресирането на проблемите на африканско-американското малцинство, както и въвеждането на забрана частни корпорации да спонсорират предизборните кампании. Куомо иска изборният ден да бъде официален неработен ден в САЩ, както и да се въведе автоматизирано гласуване и гласуване по електронна поща.

Андрю Куомо е сред имената, спрягани за кандидат-президент на САЩ. Към момента няма официално потвърждение от него, че постът държавен глава е негова цел и амбиция, но експертите смятат, че влизането му в предизборната надпревара е не само възможно, но и вероятно, още повече предвид предложените от него днес реформи по отношение на щата Ню Йорк.

Припомняме Ви, че по-рано тази година марихуаната стана легална в Канада. Целите бяха няколко. На първо място, властите смятат, че регулираната търговия ще ограничи достъпа на младежите до дрогата, а именно тийнейджърите се смятат за най-големите потребители на наркотика.

От друга страна, законотворците са убедени, че така ще облекчат правосъдната система от стотиците хиляди дела, свързани с наркотици, които отнемат време и ресурси на правораздаването. На трето, но не на последно място, премиерът Жюстин Трюдо и екипът му са убедени, че по този начин парите от наркотиците няма да попадат в ръцете на престъпността, а налозите ще допринесат за държавния бюджет.