Как да подобрим имунната система?

4
215
Добави коментар
spirulinabg
spirulinabg

Имунната система е утвърден механизъм, формиран през дългите години на еволюцията. Той предпазва тялото от вредни влияния идващи от околната среда. Основната функция на имунната система е да разпознава, унищожава и премахва всички чужди агенти от тялото. Да, тази система е добре установена, но понякога тя е колеблива.

Начални признаци за намалена имунна активност

Стрес и нестабилна психика
Бърза умора
Хронична умора
Сънливост или безсъние
Болки в главата
Болки в мускулите и ставите.

Следващият етап е безкрайно боледуване – поредната инфекция ни поваля, още преди напълно да е отшумяла предходната. Повтарящият се херпес на устните означава, че има неправилно функциониране на имунната система и е необходимо да се предприемат спешни мерки. Последният етап е цял набор от хронични заболявания и усложнения. Възниква въпросът как и с какво да повишим имунната система и да подобрим нашето здраве.

7 съвета за добър имунитет

Ако искате да сте здрави, променете начина си на живот. Не лежете на дивана гледайки телевизия, а се занимавайте със спорт, прекарвайте по-дълго време на чист въздух. Стресът е основният враг на имунитета, прогонете от себе си лошите преживявания и не се нервирайте. Старайте се да получите възможно най-много положителни емоции. Разбира се, първичното укрепване на имунитета започва с храненето.

 

Витамини и минерали

Най-важните за имунната система са витамините A, B, C, D, Е, PP;

Почти цялата растителна храна, особено жълта и червена (моркови, червен пипер, пъпеш, домати, тиква) съдържа бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А. Витамин А и каротините са отговорни за адекватната имунна реакция към нахлуващия чужд агент.

Всички познават основните източници на витамин С – касис, шипка, цитрусови плодове, магданоз, кисело зеле, лимон. Дефицитът на този витамин намалява скоростта на производство на антитела, а адекватният му прием с храната е гаранция за производството на пълноценни имунни клетки.

Витамините от група B се съдържат в слънчогледовото семе, пълнозърнестия хляб, ядките, елдата, бобовите растения, покълналите зърнени храни, гъбите и сиренето. Много ядки, семена и покълнали зърна съдържат витамин Е – антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Друг източник на витамин Е е нерафинираното растително масло.

Минерали.

Селен, цинк, магнезий, калций, желязо, йод, манган. Лидер по съдържание на минерални вещества от растителните продукти са ядките, бобовите растения, семената, пълнозърнестите храни, както и какаото и горчивия шоколад.

 

Хранене

Свежа Спирулина Alphyca е незаменима подкрепа за оптималния баланс в храненето като регулира апетита и балансира Ph-то на организма
Висококачествени протеини: месо, риба, бобови растения. Месо не тряба да се консумира всеки ден, а 1-2 пъти в седмицата. През останалото време протеинът може да идва от риба и бобови храни като боб, грах или леща;
Зеленчуци и плодове. Моркови, цвекло, червен пипер, нар, стафиди, сушени сини сливи, сушени кайсии, ябълки, червено грозде, боровинки, ядки, хрян, чесън, лук, червено грозде, цвекло, домати;
Морски дарове. Ненаситените мастни киселини, съдържащи се в рибата и морските дарове, значително увеличават защитата на тялото. Те не трябва да се готвят прекалено дълго, защото термичното третиране разрушава полезните вещества;
Продукти, съдържащи калий. Калий се съдържа в картофи, изпечени с кората, в сушени кайсии, банани, ядки, елда и овесена каша;
Млечнокисели продукти: особено тези, които съдържат живи бактерии. Разнообразието от пробиотични бактерии увеличава производството на интерферон и има имуностимулиращо действие. Съществуват редица пробиотични продукти, които дават голяма свобода на приложение. Метионинът, който се съдържа в тях, допринася за отстраняването на радионуклидите и свободните радикали от тялото;
Зеленият чай е мощен антиоксидант с ефективно действие срещу свободните радикали;

Особено полезно. Колкото е възможно по-често включете в храната броколи, моркови, млечни продукти с био-добавки, ягоди, киви, тиква, сьомга, борови ядки, зехтин, пуешко месо, цитрусови плодове. Яжте колкото е възможно повече зеленчуци – магданоз, копър, целина и листа.

 

Пребиотици

Полезно е да се ядат повече храни, които увеличават растежа на полезните бактерии в организма. Те са известни като „пребиотични“ продукти и в техния списък влизат лук и праз, чесън, артишок и банани.

 

Дарове на природата – естествени имуностимуланти

Природните продукти и натурални средства, повишаващи имунитета включват: ехинацея, женшен, чесън, пчелни продукти, женско биле, лимонена трева и много други. Като имуностимуланти се изполват също множество билкови настойки, отвари и чаеви смеси.

 

Закаляване

Плуване, обливане и контрастен душ ще ви помогнат да станете по-силни. Редуването на високи и ниски околни температури е чудесна тренировка за имунната система. Отлично закаляващо действие имат ваната и сауната. Ако не можете да отидете на сауна, подходящ е и обикновен контрастен душ. След душ, не забравяйте да разтривате тялото енергично с мокра изтривалка или груба кърпа.

 

Активен начин на живот

Физическите упражнения са изключително полезни: гимнастика, аеробика, фитнес, джогинг, плуване, дълги разходки, тренажор: Изключително важно е загряването преди упражнения, както и адекватно на физическата форма градирано натоварване. След тренировка е необходимо време за възстановяване и почивка. Физическото претоварване без адекватно възстановяване е грешка и води до понижаване на имунитета.

 

Релаксация

Пристигайки от работа, легнете на дивана, затворете очите си и се опитайте да мислите за нещо приятно, дишайки дълбоко и равномерно. Можете да включите лека музика. Медитацията премахва умората натрупана през деня и не позволява на стреса да победи имунната система.