Най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес

2
207
Добави коментар
eventA
eventA

Създаването на собствена фирма, успешното ѝ развитие и утвърждаване на пазара е нелека задача, която може да се усложни допълнително, ако попаднем в капана на някои от най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес.

Според Павел Хрисков – IT специалист с международен опит, финансов и бизнес консултант, един от основните проблеми, пред които стартиращите предприемачи се изправят, е липсата на яснота относно бъдещото им начинание.

„От моите наблюдения  мога да изведа като основен и то много голям проблем пред стартиращите компании  липсата на ясна цел да започнат бизнес. Става въпрос за цел, различна от това да изкарват пари. Когато нямаме яснота за целта си, не можем да определим и кога сме я постигнали, дали и кога е дошъл моментът да спрем, защото виждаме, че това не са нашите визия и мисия“

пояснява той.  

Павел Хрисков е сред основните лектори на предстоящия в началото на февруари практически форум „Пътят на предприемача“.

Друго предизвикателство пред стартиращите компании е разминаването между това, което мислят и планират, което казват и обещават, и това, което реално правят. В дългосрочен план подобен проблем може да доведе и до разминаване между първоначалния план и реалността, в частност по отношение на бюджета. Павел Хрисков допълва, че непрестанното влагане на лични средства във фирмата и залагането на имущество също не е сред най-добрите решения.

Много често хората, които решават да започнат собствен бизнес, срещат трудности в самия управленски процес – Павел Хрисков отбелязва като сериозен проблем липсата на дисциплина и загърбването на собствените ценности.

„Срещат се и случаи на пълно игнориране на управленските въпроси“

допълва той. Подобни действия могат да доведат до дългосрочни проблеми за компанията и нейните служители.

Без съмнение обаче една от най-сериозните грешки, които стартиращите бизнеси могат да допуснат, е липсата на търпение и липсата на мотивация да дадат всичко от себе си за успешното си развитие. Повече за своите наблюдения от практиката за препятствията по пътя към успеха Павел Хрисков ще разкаже по време на практическия форум „Пътят на предприемача“ на 9 февруари 2019 г. в гр. София. Информацията за програмата и условията на регистрация може да бъде намерена на официалния сайт на събитието.

***

За допълнителна информация:

Лора Папазян

0882 415 611; [email protected]

3CON Comm & Ad – ПР и комуникации нa CONSENDO