Ракетата-носител Союз-2.1а бе изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний

1
269
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическата ракета „Союз-2.1а“ е на стартовата площадка на космодрума Восточний. Снимка: Восточный/ЦЭНКИ

24 декември 2018 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин ракетата-носител „Союз-2.1а“ бе изведена на стартовата площадка на космодрума Восточний и установена в пускова позиция. Ако всичко мине по план, изстрелването ще е на 27-ми декември. 

Това ще е четвъртият старт от новия руски космодрум Восточний. В орбита трябва да бъдат изведени спътниците за дистанционно сондиране на Земята „Канопус-В“ №5 и 6, а заедно с тях и още 26 малки спътника за нуждите на Германия, САЩ, Испания, Юар и Япония.

Напомням на читателите, че създаването на космодрума Восточний е най-мащабният руски проект след разпадането на СССР. Когато Съветският съюз рухна, историческият руски космодрум Байконур, от който са изстреляни в миналото мисии като тази на кучето Лайка, на първия космонавт Гагарин, на дебютните безпилотни мисии до Луната и Венера, остана на територията на новосъздадената държава Казахстан. Понастоящем руснаците използват Байконур под лизинг, но желанието им е да преместят всички важни изстрелвания на собствена територия.

През по-голямата част от 90-те години и в началото на новото хилядолетие Русия не можеше да си позволи строеж на изцяло нов космодрум. Едва през 2007-2008 година, в епохата на глобалната финансова криза, но когато цените на петрола се повишиха и икономиката на руснаците се стабилизира, руският президент Владимир Путин одобри конструкцията на Восточний. Строежът през следващите няколко години беше съпътстван от множество скандали, обвинения в корупция и използването на некачествени материали.

В края на краищата първото изстрелване от новия космодрум бе проведено на 26-ти април 2016 година, когато руска ракета „Союз-2“ изведе в орбита гама-лъчевия научен спътник „Михайло Ломоносов“. Вторият пуск стана факт година и половина по-късно, на 28-ми ноември 2017-та година, но тогава ракетата-носител аварира, защото се оказа, че използвала софтуерни настройки, типични за старите руски космодруми Байконур и Плесецк. На 1-ви февруари тази година друга ракета излетя, този път успешно, и изведе в космоса спътниците „Канопус-В“ №3 и 4. 

За повече информация и снимки относно предстоящия старт: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/