Как да приготвим перфектно еспресо

1
187
Добави коментар
stupid
stupid

Еспресото може да бъде направено с различни сортове кафе. В някои региони се предпочита средно печено кафе, докато в други региони се предпочита по-силно печено. Например в Съединените щати се предпочита тъмно печено, тъй като основните компании, които внасят еспресо кафе (като Starbucks) са били повлияни от това, което се пие в южната част на Италия.

Най-добре е да ползвате прясно изпечено кафе. Свежестта е много важна, за да получите ароматно и богато на вкусове кафе. Кафето е най-ароматно един-два дни след печенето.

Използвайте добра мелница за кафе, която може да осигури качествено смилане на кафените зърна. Смляното кафе трябва да има определена едрина. Ако кафето е твърде едро смляно ще позволи на водата да премине бързо, без да може да извлече истинския вкус, еспресото ще бъде слабо и воднисто. Ако е твърде ситно смляно (като прах) кафето изтича твърде бавно и се получава много по-горчиво с вкус на изгоряло. Добре приготвеното еспресо не бива да е горчиво. Различните еспресо машини имат помпа с налягане от 9-19 бара. Едрината на смилане, която ще изберете, зависи от еспресо машината, която ползвате, за да се постигне максимална ефективност. Кафето трябва да се приготвя непосредствено след смилане.

Използвайте пречистена вода, без минерали или замърсяващи елементи. Най-добрата вода за перфектното еспресо е мека до средно твърда. Твърдата вода потиска нюансите. Водата трябва да е загрята около 88-90 ° С. Недостатъчно топлата вода няма да може да извлече важни компоненти от смляното кафе.

Използвайте правилното количество кафе. Около 7 грама за единична доза или 14 грама за двойно кафе. Цедките трябва да са горещи и добре почистени от предното кафе. След смилането на кафето се слага нужната доза и се притиска/трамбова със специален уред в държача на филтъра, за да се достигне плътност, която ще създаде правилната водоустойчивост. Уреда за пресоване трябва да е широк колкото филтъра.

Кафето трябва да започне да изтича 4-5 секунди след включване на бутона, консистенцията му би трябвало да прилича на гореща мед, която образува перфектния каймак, който трябва да остане непокътнат за около 5 минути, без да се отваря дупка в средата. Идеалното еспресо има плътен, златисто-кафяв кремообразен каймак, при добавянето на захарта тя ще се задържи на повърхността, преди бавно да потъне към дъното. Еспресото обикновено се приготвя късо, колкото по-дълга е напитката, толкова повече кофеин има в еспресото и има горчив вкус. Идеалното еспресо е около 30 мл, така извлича по малко кофеин и повече от ароматните масла. Горещата вода преминава през мляното кафе, в идеалния случай за около 30 секунди. Много е важно да спрем процеса, когато цветът започне да избледнява.

Ако еспресото е воднисто, с жълтеникав цвят и рехав каймак то най-вероятно това се дължи на недостатъчно пресоване, малка доза кафе, прекалено едро смляно кафе или студен филтър. Ако еспресото, което сте направили има характерното светло петно или т.нар. „Черна дупка“ в центъра, то това се дължи на прекомерното извличане. Най-вероятно в този случай имате по голяма доза кафе, твърде ситно смилане или твърде гореща вода.

За добро еспресо, чашата трябва да е топла (около 60 °), керамична и с класическата форма, която позволява на сместа да ни предаде всички аромати. Сервирайте еспресото веднага след като сте го направили.

За тези, които харесвате дълго кафе е препоръчително да си направите така нареченото „Американо“. Правите си късо еспресо и го разреждате с топла вода. Така ще запазите ароматите, но ще имате по-леко еспресо. 

Еспресото също така е основа на широка гама от напитки като капучино, лате, макиато, мока, виенско кафе и др.

Не забравяйте, че между две кафета трябва да почистите дръжката с филтъра (цедката), иначе остатъците от отработеното кафе ще причинят неприятен послевкус на следващото кафе.