Балканска чубрица – Satureja montana L.

1
153
Добави коментар
stupid
stupid

овчарска чубрица, овча чубрица, пой, меродия, планинска чубрица, дива чубрица

Семейство Устноцветни (Lamiaceae (Labiatae))

Разпространение. В Южна Европа и Средиземноморието. Балканската чубрица расте по каменисти и варовити места, предпочита добре дренирана почва, до 1300 м надморска височина, предимно в предпланините и планините. Предпочита суха или влажна почва и може да понася засушаване. Най-добре вирее на слънце, но може да се срещне и на полусянка, не може да расте на сянка.

Описание. Балканската чубрица е многогодишен полухраст, с вдървено при основата стебло, с изправени цветоносни клонки, високо 30-50 см, с власинки по две срещуположни. Листата са срещуположни, голи или по ръба са покрити с редки власинки, дълги 16-20 мм, линейно ланцетни, заострени на върха, по ръба с точковидни жлези. Цветовете са в пазвите на листата, по 3-5 в обща дръжка по върха на клонките. Чашката е тръбеста, с 10 жилки, късовлакнеста, правилна, с 5 нееднакви зъбци. Венчето е двуустно, до 10 мм дълго, като горната устна е цяла, а долната триделна с 4 тичинки под горната устна. Плодът е сух, разпадаш се на 4 орехчета. Цъфти през юли – август, плодоноси през август – октомври.

Използваема част. Стръковете на растението (Hebra Saturejae montanae), брани по време на цъфтежа (без вдървенелите части). Събраните стръкове се връзват на снопчета и се сушат при обикновена температура на сянка или в сушилни до 35 градуса. Съхраняват се в проветриви помещения, настрана от други дроги, за да не им придадат миризмата си.

Рандеман. От 7 кг свежи стръкове се получава 1 кг суха ронена.

Химичен състав. Етерични масла богати на феноли, горчивия гликозид акорин, вит. С, дъбилни вещества, слуз, смола и др.

Действие и приложение. Спазмолитично, антисептично, пикочогонно и диуретично средство, жлъчегонно, болкоуспокояващо. В народната медицина се използва при язви на стомаха, и дванадесетопръстника, при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, колики, летни диарии, глисти, кашлица, газове, заболявания на жлъчните и пикочните пътища, жълтеница, нередовна менструация, понижаване на артериалното налягане и др. Външно: за жабуркане при зъбобол и кървене на венците, за бани при рахит, за компреси при циреи и гнойни рани, при ужилвания от пчели и оси, против маясъл. Водния екстракт от растенията има инсектицидно действие. Сокът от свежите листа бързо успокояват болките при ужилване от пчели, сърбежът и отокът бързо намаляват. Употребява се в кулинарията като подправка.

Начин на употреба. Две супени лъжици ситно нарязана дрога се залива с 500 мл вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Не се препоръчва на бременни жени.