Удостоиха посмъртно Маргарита Гюрова със званието „Почетен гражданин на Поморие“

1
207
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес, на свое редовно заседание, Общински съвет – Поморие единодушно прие предложението на председателя на НЧ „Просвета 1888” гр. Поморие  Милчо Талев за удостояване посмъртно със званието „Почетен гражданин на Поморие“ на дългогодишния деятел в сферата на културата Маргарита Гюрова.

Докладната с предложението беше внесена за разглеждане от председателя на Общинския съвет Адам Адамов. Сред основните мотиви са безспорният принос на Маргарита Гюрова за утвърждаването на Поморие като град с високи духовни ценности и значимата й роля за организирането, реализирането и съхраняването на редица емблематични за Поморие мероприятия от културната програма на града.

Маргарита Гюрова е родена на 2 април 1956 г. в гр. Поморие. От ранна детска възраст животът й е трайно свързан с Читалище „Просвета” – Поморие. Участва като рецитатор в състава за художествено слово, а по-късно и като актриса в читалищния театър. Участва в повече от 20 театрални постановки и печели лауреатски звания и призови награди, както като актриса, така и като художествен ръководител.

През 1986 г. Маргарита Гюрова е избрана за секретар на Читалище “Просвета 1888”. Тя е в основата на всички идеи, които читалището успява да реализира. Организатор и реализатор на вечеринки, срещи с писатели и поети, изложби, концерти и националните литературни празници “Яворови дни”. Голямата й любов остава театърът.

Тя е носител на множество награди и отличия за своята културна и обществена дейност: Отличник на министерството на културата, Почетна награда на Фондация “Яворов” – Чирпан, награди за ролите си в театъра от балкански и международни фестивали, Почетен знак „100 години читалищен театър „Просвета”, Почетен знак „1300 години България”, Почетна статуетка „50 години Яворови дни – Поморие” и много други.

Гюрова е един от организаторите и инициаторите за възстановяването на Съюза на народните читалища и член на Управителния съвет в първите години. Името й е популярно и уважавано в националните културни среди в България. Маргарита Гюрова е една от 150-те български съвременни жени, които работят в обществената сфера и имат заслуги към обществото, ползват се с признание и популярност, и притежават качества за отличаването им като бележити българки. За своя дългогодишен труд в духовната сфера е включена в първата по рода си българска енциклопедична книга “Бележити български жени”.

Маргарита Гюрова ни напусна след продължително боледуване, на 17 ноември 2013 г.