По-добре Асад, отколкото турците

1
171
Добави коментар
stivi56
stivi56

Турция е решена на военна инвазия в Сирия, защото иска на всяка цена да предотврати създаването на автономна кюрдска област край границите си.

Кюрдите там предпочитат по-малкото зло: режима на Асад.

 

 

 

 

 

Кюрдите в Сирия се страхуват, че след изтеглянето на американските войски от Сирия, обявено от президента Доналд Тръмп, може да последва турска инвазия в региона. Вестник „Зюддойче цайтунг“, нарича опасенията им „основателни“. Присъствието на кюрдски бойци в сирийския регион, западно от Ефрат, отдавна е трън в очите на Турция и президента Ердоган. Още през юни т.г. Анкара се споразумя с Вашингтон кюрдските бойци да се изтеглят от град Манбидж, но тогава това така и не се осъществи.

 

 

Манбидж съвсем очевидно е една от целите на турските военни части в региона: преди няколко дни президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турската армия се подготвя за изтласкването на сирийските кюрдски милиции YPG от града и от границата с Турция. Първоначално Анкара отложи офанзивата, но едва ли може да има съмнения, че тя е решена да осъществи тази си цел.

От години Турция прави всичко възможно да предотврати създаването на автономна или полуавтономна кюрдска област край границите си. Анкара разглежда кюрдските бойци от YPG като въоръжено крило на сепаратистите от ПКК –  тоест ги приравнява с терористи. За САЩ обаче кюрдските бойци бяха през последните години важен съюзник в битката им срещу джихадистите от т.нар. „Ислямска държава“ (ИД). Изтеглянето на американците от района сега е златен шанс за Турция.

Турска офанзива в рамките на 100 дни?

С оглед на очакваната турска офанзива в Северна Сирия, кюрдите в региона поискаха помощ от президента Башар Асад и явно вече я получават. Войски на Асад са навлезли в град Манбидж в Северна Сирия, в който кюрдите досега патрулираха съвместно с американски войници. Не е ясно кога точно ще завърши изтеглянето на американските войски от Сирия и кога ще започне турската офанзива срещу кюрдите.

Турски медии прогнозират, че това ще стане през следващите 100 дни, а редица наблюдатели смятат, че Ердоган ще се опита да постигне военни успехи още преди местните избори през март – за да подобри шансовете на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

В бъдеще Турция ще разширява влиянието си в Сирия, прогнозира наскоро една журналистка от вестник „Сабах“. Според нея Турция е единствената сила, която поддържа еднакво силни и добри отношения както със Запада, така и с Русия. Очаква се Русия, САЩ и Турция да се разберат по въпроса за Сирия. В тази връзка много издания пишат, че пред перспективата за турска военна офанзива кюрдите предпочитат по-малкото зло: сирийските войски на Асад да си възвърнат контрола над региона.

Турция – окупационна сила?

„Зюддойче цайтунг“ припомня, че предвидената офанзива на Ердоган в Северна Сирия няма да е първата подобна акция в региона: през 2016 година турските въоръжени сили навлязоха в Сирия, където проведоха операцията „Щитът на Ефрат“, а през януари т.г. турски сухопътни части проникнаха до Африн в Северна Сирия, за да се бият срещу кюрдските милиции от YPG. 

Научна експертиза, поръчана от парламентарната фракция на германската Левица, определя Турция като окупационна сила в Сирия. Досега германското правителство не се е произнесло окончателно по това дали действията на Сирия в региона на Африн са допустими от гледна точка на международното право.