Частната руска космическа компания Даурия Аероспейс е пред банкрут заради съдебно дело от Роскосмос

1
149
Добави коментар
redbul80
redbul80

30 декември 2018 г. 17:55 ч. Роскосмос съди частната компания Даурия аероспейс – новината бе съобщена от Газета.Ру този месец. И това може да доведе до банкрут на космическия стартъп. 

За пръв път отразих спора между Даурия и Роскосмос на страниците на КОСМОС БГ през март месец тази година. Историята датира от 14-ти юли 2017 година, когато бе изстреляна ракетата „Союз-2.1а“ с блок „Фрегат“ и 73 спътника на борда – рекорд за Русия. За съжаление полетът не беше напълно успешен. Близо 8-9 от спътниците отказаха веднага след изстрелването, а Главкосмос след половин година призна за провал с двигателната система на „Фрегат“. Два от авариралите спътници са „МКА-Н“ на Даурия.

Повечето от чуждестранните компании получиха своите обезщетения заради аварията. Не и Даурия Аероспейс. Даже напротив – Роскосмос си иска обратно 290-те милиона рубли, които държавата е дала за строежа на спътниците. Заради това е съдебното дело.

Искът от Роскосмос бе подаден на 22-ри октомври в арбитражния съд на Москва. Първото заседание бе проведено на 24-ти декември. Пред Газета.Ру главният директор Сергей Иванов съобщи, че не изключва Даурия Аероспейс да претърпи банкрут.

„Ние се надявахме, че новото ръководство на Роскосмос ще си каже: чакайте, нека да спрем да се занимаваме с глупости и да разгледаме ситуацията. Но нямаше такъв човек“, каза Иванов. „Работата ни е напълно подкопана, това е работа с потенциални клиенти и инвеститори. Компанията практически е замразена. Работихме с чуждестранни клиенти на ниво опитно-конструкторска работа, тази работа вече е преустановена“.

Ръководството на Даурия Аероспейс изисква от съда да се направи пълно разследване на проблема при изстрелването и да бъдат изготвени експертизи. „Но за съжаление в съда поле за този тип дискусия практически няма. На нас ни казват – държавният договор е бил сключен с вас и той не е изпълнен“.

Снимка от изстрелването на ракетата „Союз-2.1а“ на 14-ти юли 2017 година. Photo credit : Roscosmos