УСПЕХ: Автоматичната междупланетна станция Озирис-Рекс влезе в орбита около астероида Бену!

2
411
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на астероида Бену, заснета от „Озирис-Рекс“ на разстояние 80 километра. Photo credit : NASA’s Goddard Space Flight Center/University of Arizona

1 януари 2019 г. 02:30 ч.

Светослав Александров. Първият ден на новата 2019-та година ни донесе великолепно събитие: автоматичната междупланетна станция на САЩ „Озирис-Рекс“ влезе в орбита около малкия астероид Бену! Информацията бе публикувана днес от екипа на мисията. Двигателите на роботизираната станция се запалиха за 8 секунди на 31-ви декември в 21:43 ч. българско време, а последващият анализ на данните показа, че параметрите на орбитата на „Озирис-Рекс“ са според очакванията. 

Бену е най-малкото тяло в Слънчевата система, сдобило се с изкуствен спътник. Радиусът му е едва 300 метра. „Озирис-Рекс“ обикаля на около 1.75 километра от центъра на астероида. Никога досега орбитален космически апарат не се е намирал толкова близо до повърхността на изучавания си обект. Предишният рекорд в това отношение бе на европейската мисия „Розета“, която обикаляше на разстояние около 7 километра от кометата Чурюмов-Герасименко.

Напомням на читателите, че „Озирис-Рекс“ навлезе в околностите около астероида Бену на 3-ти декември, но окончателното вмъкване в орбита бе проведено едва тази вечер. От тук насетне в продължение на следващите 12 месеца автоматичната станция ще използва петте си научни инструмента, за да проучи астероида и да подбере място, откъдето да бъдат взети проби. „Озирис-Рекс“ няма да каца на астероида, но ще се сближи на броени метри от повърхността на Бену, откъдето специална роботизирана ръка ще се протегне и ще събере материал. Ако всичко мине наред, в контейнерите ще бъдат събрани до 2 килограма скали и грунт. Това ще е най-голямото количество материал, доставено на Земята от повърхността на друго небесно тяло след приключването на пилотираната лунна програма „Аполо“ през 1972 година.

За повече информация: НАСА (Озирис-Рекс)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/