Най-накрая: космическият кораб Крю Драгън е на стартовата площадка!

2
299
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на космическия кораб „Крю Драгън“ на стартовата площадка. Photo credit : SpaceX

5 януари 2019 г. 09:45 ч.

Светослав Александров. Исторически момент в космонавтиката: за пръв път след пенсионирането на космическите совалки, на стартовия комплекс на космическия център Кенеди се намира космически кораб, който е специално предназначен да превозва хора!

Ракетата „Фолкън 9“ и корабът на СпейсЕкс „Крю Драгън“ бяха изведени на площадката за изстрелване, за да бъдат проведени окончателните тестове на наземния хардуер. Дебютното изстрелване на кораба в роботизиран режим е все още насрочено за 17-ти януари, но тази дата вероятно ще бъде отложена заради спирането на правителствената дейност в САЩ. Президентът Доналд Тръмп иска да построи своята прословута гранична стена и не може да постигне консенсус с Конгреса, още повече, че демократите са в контрол на Камарата на представителите. Тръмп плаши, че ако не се съобразят с исканията му, правителството може да продължи да не работи месеци, дори години. 

Много правителствени служители, включително работещи в НАСА, са пуснати принудително в неплатен отпуск. СпейсЕкс е частна компания, но мисията на „Крю Драгън“ се осъществява за нуждите на НАСА, така че Илон Мъск ще трябва да изчака служителите на агенцията да се върнат на работа, преди да проведе изстрелването на кораба. 

Още снимки:

 

Credits : SpaceX

Photo credits : Emre Kelly/Florida Today – снимката е качена на КОСМОС БГ с разрешение от фотографа

За повече информация: СпейсЕкс

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/