Изненадата на вечерта: „Бохемска рапсодия“ грабна Златния глобус за най-добър филм

1
165
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Биографичният филм за живота на музикалния гигант Фреди Меркюри – “Бохемска рапсодия”, е големият победител на тазгодишните Златни глобуси. Лентата спечели една от най-значимите награди за Най-добър филм на годината в категорията драма. Продукцията отнесе и още една статуетка – за главна мъжка роля на Рами Малек, който се превъплъти в образа на великия вокалист на група “Queen”.

Победата за “Бохемска рапсодия” бе и голямата изненада на вечерта. Критиците гласяха за голямата награда продукцията “Роди се звезда” с Лейди Гага и Брадли Купър, която бе номинирана в цели пет категории. Филмът все пак взе приз, но в категорията за оригинална песен за парчето “Shallow”, изпълнено от Гага и Купър.

Големият победител обаче е “Зелената книга” – комедийна драма с Виго Мортенсен и Махаршала Али, разказващ за големия пианист от афро-американски произход Дон Шърли и неговият италиански охранител Тони Лип. Лентата взе общо три награди – за най-добър мюзикъл/комедия, за сценарий и за поддържаща роля на Али.

Призът за главна женска роля в драма отиде при Глен Клоуз за играта й в “Съпругата”. Призът за поддържаща женска роля спечели Реджина Кинг за “Ако ул. Бейл можеше да говори”. За най-добър режисьор бе избран Алфонсо Куарон за “Рим” – тази лента грабна и наградата за чуждоезичен филм.

Церемонията се състоя снощи в Холивуд и даде начало на най-бляскавия сезон в света на киното – сезонът на наградите. Златните глобуси се смятат за сериозен показател къде ще отидат и най-големите награди в бранша – Оскарите, които по традиция ще бъдат раздадени през март.