Днес на Луната има растения и животни – и това е благодарение на китайската мисия

1
147
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка, направена от спускаемия апарат „Чанг’e 4“ на лунохода „Юту 2“. Photo credit : CNSA/CLEP

8 януари 2019 г. 18:53 ч.

Светослав Александров. Към настоящия момент (т.е. началото на 2019-та година) можем да кажем, че Земята не е единственото място в Слънчевата система, на което има живот. Благодарение на китайската мисия „Чанг’e 4“, която на 3-ти януари извърши меко кацане на обратната страна на Луната, вече и на естествения ни спътник има живи същества – донесени от Земята растения и животни. 

Както съобщава информационна агенция Синхуа, „лунната мини-биосфера“, доставена от китайския спускаем апарат, е едва 18 сантиметра висока, с диаметър 16 сантиметра, общ обем от 0.8 литра и тегло от 3 килограма. В нея пътуват семена на картофи и арабидопсис (растение от сем. Кръстоцветни – Brassicaceae), както и яйца на копринени буби. Макар и малка, биосферата е създадена в рамките на амбициозен проект. Този проект е съвместно ръководен от 28 китайски университета, а биосферата е подбрана да лети до Луната след конкурс със сериозна конкуренция, в която са се състезавали над 200 научни предложения. 

Учените се надяват, че са създали затворена система – растенията ще снабдят копринените буби с кислород, а копринените буби ще дадат на растенията нужния въглероден диоксид. До този момент експерименти с арабидопсис са правени както на Международната космическа станция, така и на борда на китайската мини-станция „Тянгон 2“. Но тези станции се намират в околоземна орбита, на 300-400 километра над земната повърхност. Условията на Луната, намираща се на около 380 000 километра от Земята, са доста по-различни.

Температурите на Луната през деня надхвърлят 100 °C, а през нощта могат да паднат под -100 °C. Температурата в рамките на лунната биосфера обаче ще е в интервала 1-30 °C. Учените ще контролират с голяма точност влажността и условията за хранене. За отглеждането на растенията ще се използва естествената слънчева светлина, която попада на лунната повърхност.

Мисията на Китай „Чанг’e 4“ е един от най-амбициозните космически проекти в историята – до този момент нито САЩ, нито СССР са успявали да доставят роботизиран или пилотиран апарат на обратната страна на Луната. До края на годината китайците също така планират да изстрелят „Чанг’e 5“ – мисия, която ще включва кацане на видимата страна, вземане на проби, излитане от лунната повърхност, завръщане на Земята и доставка на пробите за по-нататъшен анализ в наземни лаборатории. През следващите години се планират роботизираните експедиции „Чанг’e 6“ и „Чанг’e 7“. Една от тях ще кацне в района на Южния полюс на Луната, където знаем, че има вода, а друга ще вземе проби от обратната страна на естествения ни спътник за по-нататъшен анализ в наземни лаборатории. 

Първите мисии на китайците до Луната с хора на борда са планирани за след около 10-тина години. Междувременно Китай ще построи голяма модулна станция в орбита по подобие на някогашната руска „Мир“. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/