Как се играе на кораби

1
389
Добави коментар
SSimeonovv
SSimeonovv

Как се играе на кораби

Играта се играе на 4 мрежи, по две за всеки играч. Решетките обикновено са квадратни с брой полета 10 × 10, обособени в горепосочената, координатна система. В едната мрежа играчите разполагат флотилията си, а другата служи за да уцелват вражеските кораби.

Преди началото на играта, всеки играч тайно разполага своите кораби на основната си мрежа. Всеки кораб се разполага в редица от последователни квадрати на мрежата – хоризонтално или по вертикалата. Броят на квадратите заемани от всеки кораб зависи от неговия вид. Корабите не могат да се припокриват, тоест два отделни кораба да заемат едно и също квадратче.  Броят и видът на корабите, са еднакви за двамата противника. В различните варианти на играта броят на корабите и техният вид може да се променя.

Примерен брой квадратчета, заемани от различни видове кораби: Носител – 5, Боен кораб – 4, Крайцер – 3, Подводница – 2, Разрушител – 1.

Корабите са подредени и играта може да започне. Кой да атакува първи, играчите се разбират помежду си чрез някакъв метод. Когато играч атакува, казвайки координати, нападнатият участник казва дали е уцелил или не. Ако не е, нападателят отбелязва в спомагателната мрежа нула, минус или друг знак. Ако е уцелил слага кръст или хикс. Уцеленият също слага хикс на уцеленото в основната си мрежа. След това той е ред на нападне.

Играчите се редуват да стрелят в мрежата на противника. Ако на обстрелваната площ има кораб или част от него, тя се смята за попадение. Когато всеки от квадратите на атакувания кораб са уцелени, той е унищожен и потъва.

Така постепенно мрежите се запълват и се добива представа за разположението на противниковата флотилия и малко по малко се потапя. Когато има уцелен квадрат, има голяма вероятност около него да е останалата част от кораба, по хоризонталата или вертикалата.

Когато всички кораби на единия участник са унищожени играта свършва и победител е участникът, който пръв е потопил вражеските кораби.