Как да си намеря работа в Америка (САЩ) даже без английски език?

1
268
Добави коментар
Didohotep
Didohotep

Възможна ли е работа в Америка без ползване на английски език?
Въпросът дали човек – българин може да си намери работа в Америка даже ако не ползва добре английски език е доста често поставян и вероятно има основание за част от хората, които искат да емигрират и да започнат нов живот в Америка. Но ако човек се замисли рационално, дали това изобщо звучи нормално? Възможно е да пристигнете в щатите с лошо ниво на езика, това е разбираемо. С течение на времето ще свикнете и скоро ще започнете да използвате чуждия език. Но изобщо да не знаете английски, а и след пристигането си – да не отлежите напредък, това вече звучи доста странно.
Учите ли вече английски език?
Ако се опитвате да си търсите работа в САЩ, когато сте извън страната, това като че ли по-скоро е безполезно, независимо до каква степен знаете и ползвате език. Затова не губете време и час по-скоро се захващайте за работа, а първата Ви работа в този случай е упорито и настойчиво да учите английски език и този сайт е точно за това – вижте архива – има над 450 теми,  като се започва от най-елементарното. Така че да не Ви се налага да търсите учители, учебници – просто се запрятайте и учете, тук ще намерите всичко необходимо, стига да не страдате от разбирането, че някой друг, вместо Вас, трябва да Ви учи.

Ако сте на място, в щатите, възможно е да си намерите работа и без да ползвате в достатъчна степен езика, но това едва ли ще е в американска компания и длъжността Ви най-вероятно ще е доста ниско квалифицирана с посредствено заплащане. И какъв е смисъла от това? Постоянно ще Ви се налага да ползвате английска реч – в магазина, в бюрата по труда, в полицията, в различни социални служби. От друга страна, даже и добре да знаете езика, ако изведнъж попаднете в американска среда, езиковата бариера пак ще се появи. Теорията е едно, практиката – друго. Но след 2 – 3 седмици всичко ще си дойде на мястото, особено ако не се притеснявате и ползвате всеки опит за практикуване.

Работа в Америка с туристическа виза.
Следващия често поставян въпрос е дали може да се започне работа с туристическа виза в страната? По принцип, това не бива да се прави, но практика постоянно се прави. Има твърде много имигранти, не всеки е успял да спечели лотарията Зелена карта, а други хора се намират в процес на промяна на своя статут, но това не става за 1 – 2 дни, а през това време трябва да се изхранват и да си осигуряват доходи. В тези случаи, най-вероятно е да си намерите работа в големите градове – там има повече възможности и предложения. А освен това, винаги е по-добре да разчитате на някаква група, отколкото да се опитвате да пробиете самостоятелно, особено в началото.

Например, в такива градове, като Ню Йорк, Лос Анжелис, Чикаго, Филаделфия, Сан Диего и др има цели квартали и райони с емигранти и там е доста по-вероятно да се намери работодател, който да се съгласи да Ви приеме на работа без нужните документи. Още повече, че властите имат по-различно отношение към подобни хора – човек, който работи без разрешение, обикновено не го наказват и не го депортират. Да се работи без разрешение, това е нарушение на закона, поради което трябва да се внимава, защото властите наказват работодателя с доста висока глоба и даже могат да му прекратят дейността.

По принцип, истинските американци са законопослушни, поради което е най-вероятно първата Ви работа в Америка да е при човек, който също като вас е пристигнал в страната преди известно време и вече е успял да се адаптира и да започне собствен бизнес. Навсякъде, където има оборот на пари в брой, е възможно да си намерите работа, без нужното разрешение. Собствениците на малък бизнес са принудени да икономисват и са принудени да плащат в брой на сътрудниците и работниците си. Даже е възможно и самия работодател да не е легализирал своята дейност в САЩ.

Какво бихте могли да работите, особено ако не сте добре с английски език?
Обща работа в кухня, разходка на домашни любимци, хигиенен персонал в хотели, строителен работник, ремонтна дейност по покриви и огради, градинарство. Във всички случаи, започвайте каквото и да Ви предложат, а по-късно търсете възможности да се устроите по-добре. По-лесно е всички тези неквалифицирани дейности да изпълнявате при друг емигрант, който като Вас е започнал от началото. Така е вероятно да срещнете по-голяма съпричастност и съдействие, често съпроводени и със смислени и полезни съвети.
На какво заплащане може да разчитате?
Съгласявайте се все пак за достоен доход, не по-нисък от минималната заплата за съответния щат, която за САЩ като цяло е 7,25 долара на час. Ако Ви предлагат по-ниско от това възнаграждение, като че ли е по-добре да откажете. Но ако сте келнер, основния Ви доход може да се формира не от заплата, а от бакшиши. Ако работата е физическа, то заплащането ще е почасово – около 12 долара на час. А ако знаете английски, дохода може да е и по-висок. В Америка е прието да се плаща по-висока заплата в случай, че работния ден е по-дълъг от 8 часа. Така за всеки час над нормата ще получавате по 1,5, а за работа в почивни дни – по 2. Заплати се изплащат или седмично или на две седмици, обикновено в петък. Обикновено, заплатата се съобщава без приспадане на данъците, поради което е възможно да получите по-малко от това, което са Ви казали.
Основни ресурси за търсене на работа в Америка.
Първото място за търсене на работа е като ползвате метода на връзките с познати, роднини, други емигранти. Необходимо е да се вслушвате добре и да схващате всевъзможни идеи и подсказки. Особено емигрантите, които вече са се установили в Америка, е много вероятно да проявят съпричастност в сложна за Вас ситуация. Те са били в същата ситуация до скоро и от собствен опит знаят за какво става дума. Да живеете дълго на спестявания, едва ли е добра идея – затова е нужно час по-скоро да се устроите с доходи в помощ на семейния бюджет.

Друго добро място за търсене на възможности за препитание сайт сайтове като yahoo.com и google.com. Ако нямате лични връзки и познати, чрез тези търсачки бързо и лесно може да попаднете на хора, които преди Вас са вървели по този път и споделят всевъзможни идеи и съвети, които в повечето случаи са полезни, а често са и актуални. Така ще намерите информация за работа, за образователни курсове, продажба на автомобили, жилища под наем и др.п. Освен търсачките, а много често и чрез тях, ще попаднете и на специализирани сайтове за търсене на работа в Америка. Често те имат регионални секции за градовете, които Ви интересуват.

Когато вече сте на място, в Америка, не трябва да пренебрегвате и другите два традиционни начина за търсене на работа – обявите в местни вестници и ползването на посреднически услуги в агенциите за подбор на персонал. На практика, във всеки голям град има регионални вестници, а не е изключено да намерите и такива на български език. Така може да попаднете на доста актуални и своевременни възможности да Ви наемат, при това – съобразени с Вашия статут. Винаги е добре да може да ползвате ресурсите и информацията на местната общност от сънародници.

Това са основните указания за това как може да си намерите работа в Америка даже и в случаите когато не ползвате добре английски език, като това не означава, че през цялото време може да пренебрегвате този проблем? Ако Вашите намерения са сериозни, добре е да не губите време и предварително да се заемете с изучаването на езика, защото това ще е ключов фактор за качеството на препитанието, което може да си осигурите в САЩ.
–––-