Топ Диагностика

2
196
Добави коментар
towingbg
towingbg

Неопитните купувачи често пренебрегват пълната проверка на автомобила, преди да го платят, като разчитат на честността на продавача. Истината е, че дори и колата да изглежда добре отстрани, задължително трябва да се направи диагностика. По този начин ще сте сигурни, че транспортното средство си струва парите.

За какво трябва да внимавате при оглед на кола?

Не става дума само за проверка на двигателя и реалността на изписания пробег. Дори компютърната диагностика само ще сканира системите, но няма да може да покаже  убедителни данни за работата на основните възли в автомобила. Опитните специалисти внимателно ще проверят състоянието на спирачната состема, на купето и на окачването. Изключително важно е двигателят да се огледа визуално и проверяващият да се убеди в херметичността на климатичната система.

Проверка на купето на автомобила

Ако искате да си купите наистина поддържана кола, прегледайте щателно купето ѝ. Най-важното е да не ви пробутат кола, участвала в катастрофа. Това най-добре могат да установят експертите, но, ако се налага да правите огледа самостоятелно, внимавайте за няколко неща.

Това, че колата е наскоро боядисана трябва да заостри вниманието ви. По този начин продавачът се стреми да прикрие ръжда или заварки. Други подозрителни моменти са нервномерността на боята, напукан лак, ръжда, деформация на праговете.

Проверка на двигателя

По обясними причини, проверката на двигателя, преди покупка на автомобил, е едно от основните неща, които трябва да се направят внимателно и професионално. За да не възникнат проблеми в бъдеще, избягвайте покупка на автомобил с двигател, по който нещо е правено.

Същото се отнася и за скоростната кутия. Диагностика на двигателя може да се направи във всеки сервиз и трябва да се обърне внимание на следните моменти:


Равномерно преминаване на отработените газове, което показава, че двигателят не
е износен.

– Каква е
консистенцията на охлаждащата течност.

– Датата
на производство на заводските части.

– Наличие
или отсъстие на течове.

Най-добре е да изберете автомобил с максимално количество оригинални части, което доказва, че той не е бил често на ремонт.

Оглед на салона и тест-драйв

Огледът на салона започва с проверка на волана, таблото и уплътнителите на вратите. Тези елементи помагат да се създаде общо впечатление за състоянието на колата. Най-добрият вариант е, ако се оглеждат няколко коли от един модел и марка и се направи сравнение.

Тест-драйвът е финален етап от огледа на колата. По време на тестването на автомобила в реални условия трябва да се убедите в отсъствието на вибрации, почуквания и други странични звуци. Ако вече е ясно, че МПС-то е участвало в катастрофа, проверете дали превключването на скоростите изисква по-голямо усилие. По принцип, превключването трябва да е плавно, без никакви изразени задържания или отскачания на лоста.

Експертите съветват когато се прави тест-драйв на прав участък да се отпусне волана и да се следи дали автомобилът запазва траекторията си или завива. Причина за това могат да бъдат разбалансирани колела.

Други тънкости при проверката на употребяван автомобил

Когато купувате кола втора ръка не е достатъчно да се проверят само основните възли и системи, които показват техническата изправност на транспортното средство. Основен момент е наличието на пълен комплект документи, а също и заводски комплект ключове. Добрите продавачи предлагат пълен набор с инструменти и дори резервни части, което демонстрира добро отношение и загриженост от страна на собственика. Най-добрият вариант е, ако колата има документация от автосервиз, по-която може подробно да се изучи състоянието ѝ.

Не се притеснявайте да задавате каквито и да е въпроси на досегашния собственик на колата – за пробега, за участия в ПТП. за състоянието на някои от детайлите. Продавачът е длъжен да дава точни и компетентни отговори. В противен случай се замислете дали изобщо има смисъл да оглеждате автомобила.

При покупката на автомобил, който е внесен от друга страна има доста тънкости, свързани с придружаващите документи. Ако не се смятате за достатъчно компетентни да оцените документите и техническото състояние на колата, доверете се на фирма, която е специализирана в огледите, диагностиката и регистрацията на автомобили. Благодарение на грамотното и професионално отношение, ще сте сигурни, че ще направите правилен избор на автомобил.

За всякакви въпроси отностно покупката на употребяван автомобил,съвети и консултаций може да оставяте коментарите си отдолу. При първа възможност ще ви отговорим на въпросите.