И отново: Роскосмос за пореден път отложи изстрелването на телескопа Спектр-РГ

2
213
Добави коментар
redbul80
redbul80

20 януари 2019 г. 17:15 ч. Руската космическа агенция за пореден път отложи изстрелването на „Спектр-РГ“, съобщи Газета.Ру преди няколко дни. Полетът първоначално бе планиран през април. Сега обаче доставката на телескопа на космодрума Байконур не се очертава да е преди края на април, а ако това стане, изстрелването ще е възможно през средата на юни.

Това е поредното отлагане в областта на научната програма на Русия – поради постоянните повреди на съществуващите космически апарати и заради забавянията при подготовката на новите, руснаците практически са останали без фундаментални научни мисии. Последно преди няколко дни се повреди единственият космически телескоп „Спектр-Р“, а миналото лято аварира научният компонент на изследователския спътник „Ломоносов“. Ако изстрелването на „Спектр-РГ“ успее, телескопът ще бъде въведен в точката на Лагранж Л2 на системата Земя-Слънце, на разстояние 1.5 милиона километра от нашата планета. Това се очертава да е първата ръководена от Русия мисия в междупланетното пространство, която ще бъде изстреляна след загубата на „Фобос-Грунт“ през 2011 година. Напомням на читателите, че макар и Русия успешно да изстреля „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ през 2016 година, мисията е основно ръководена от Европейската космическа агенция.

Другите руски проекти продължават да търпят още големи отлагания. Сега изстрелването на нова роботизирана мисия до Луната се предвижда да стане най-рано през 2021 година. Приблизително на всеки две години полетът се отлага с още две години, съобщава Газета.Ру. Една от основните причини, поради които се случва това, са санкциите, наложени от Запада. Русия не може да използва западни компоненти, затова е трябвало да замени тези компоненти със собствени прибори, които обаче са по-тежки и това е наложило цялостна преработка на мисията. 

Космическият телескоп на Русия и Германия „Спектр-РГ“ ще лети през 2019 година. Image credit : NPO Lavochkin