Гомоку: нареди пет символа в линия

3
129
Добави коментар
SSimeonovv
SSimeonovv

Гомоку: нареди пет символа в линия

„Гомоку“ е абстрактна стратегическа настолна игра. Известна е още с имената „Гобанг“ или „Пет по ред“. Обикновено се играе с черни и бели камъчета на дъска 19х19 или 15х15. Понеже веднъж поставените на дъската камъчета не се мърдат до следващата игра, „Гомоку“ може да се играе и в по-прости условия само с лист и химикал – чертае се дъската и играчите „поставят“ камъчетата като рисуват на квадратчетата.

Черните са първи, ако белите на са спечелили предходната игра. Играчите се редуват, като всеки поставя камъче със своя цвят на празните квадратчета на дъската. Победител е този, който първи направи ред от пет камъчета хоризонтално, вертикално или по диагонал.

Играта по произход е японска, заражда се през Хейанския период. Името й „Гомоку“ е от японски, съкратено от думата „Гомокунарабе“ или в превод „Пет камъчета в ред“, което е целта на играта. Тя е много популярна и в Корея, където пък се казва „Омок“ и името има същото значение.

В последствие японците започват да наричат играта просто „Гомоку“ (в превод „Пет камъчета“) за по-кратко. През 19 век играта напуска Азия и за първи път започва да се играе във Великобритания.

Отдавна „Гомоку“ не е само настолна игра, защото още в началото на 90-те години играта става налична и за компютър, съответно може да се играе срещу много по-добър противник. Изкуственият интелект винаги е превъзхождал човешкия и множество алгоритми в програмите за „Гомоку“ затруднявали максимално играчите, но заради предимството, което има първият, повечето алгоритми са били побеждавани със предварително изградена стратегия.

Въпреки това и до днес не са анализирани всички валидни ходове в играта или пък балансираните правила, по които играят професионалните играчи по турнирите. Затова и изкуственият интелект в Гомоку все още представлява сравнително голямо предизвикателство за всички играчи.