Стихове на Руми

2
265
Добави коментар
ivanss
ivanss

Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми е роден на 30 септември през 1207 в град Балх, в пределите на Персийската империя. Днес това са земите на Афганистан. Заради авторитета си Руми е наречен Мевляна – водач, господар на своите ученици. Бащата Баха-е Велад е религиозен водач и учител. Поради заплахата от монголско нашествие семейството му поема на път. Пътуването преминава през свещените земи на Мека и Средния Изток. И достига Коня – днешна Турция. След смъртта на бащата Баха-е Велад, Джеллаледин Руми поема поста на духовен учител, религиозен водач на школата.

36 години след появата си на бял свят Руми среща Шамс Табризи. И тази среща ще остане в историята като най-значимата в живота му. Шамс ал-Дин от Табриз е дервиш, поел по духовния път на Любовта. Две души се срещат и се преоткриват една в друга.

Руми и Шамс прекарват дните си заедно в медитация и разговори. В продължение на месеци те не се откъсват един от друг. Шамс показва на Руми пътя на Любовта към Бога чрез музиката, танца и поезията. Шамс отделичил поета от учениците и поклониците му. Те от своя страна му отговорили с ревност и го прокудили. Раздялата с Шамс се оказва най-големият вдъхновител за Руми.