Остеопороза – причини и профилактика на заболяването

2
197
Добави коментар
borola
borola

Остеопороза е заболяване на костите, което води до намаляване на костната плътност. Коварното заболяване поразява всички кости на скелета. Те стават крехки и лесно чупливи, което може да доведе до чести фрактури, дори и при незначителни травми. Усложненията при заболяването се наблюдават още повече от факта, че остеопорозата протича без симптоми в началото на заболяването.

Най-тежката последица от болестта се явява фрактурата на бедрената кост, която често се наблюдава при по-възрастни хора. След такава травма едва 25% от пациентите се връщат към нормален начин на живот.

Превенцията за намаляване честотата на заболелите от остеопороза е нейната ранна диагностика. Важно е и да се обръща внимание на рисковите фактори за развитие на заболяването.

Какво трябва да знаят за остеопорозата жените в период на менопауза?

Остеопорозата е заболяване, което е неразривно свързано с хормоните. 80% от страдащите от остеопороза са представителки на нежния пол. Голям процент от тях са преминали през менопаузата и свързаните с нея хормонални колебания. С настъпването на менопаузата, естрогените (женски полови хормони) намаляват и поставят жените във висок риск от развитие на остеопороза. Специалистите са единодушни, че основната причина за остеопороза при жените е намаляване на хормоналните нива, особено нивата на естрогените.

Какви още са рисковите фактори за развитие на остеопороза?

Възраст над 55 години;
Пол – женски;
Ранна менопауза – до 45 години;
Предишни фрактури;
Наследствена предразположеност;
Прием на стероиди повече от 3 месеца;
Някои ендокринни заболявания;
Хормонални промени;
Липса на информация за правилно хранене при остеопороза;
Ниска физическа активност;
Вредни навици, като злоупотреба с алкохол и цигари;
Липса на калций в диетата. Ако в ранна детска възраст организмът не е получавал достатъчно калций, то на по-късен етап е много вероятно да се развие остеопороза.
Приемът на някои медикаменти увеличава риска от остеопороза, като глюкокортикоидни медикаменти, L-тироксин (заместник на липсващия хормон в щитовидната жлеза), както и някои антиконвулсанти.
Генетични фактори. Ако членовете от семейството, особено майката, са страдали от остеопороза, вероятността да се развие болестта се повиша драстично.

Какви са методите за диагностика на остеопорозата?

Остеопорозата може да се диагностицира в ранните етапи от нейното развитие. Съвременните методи на изследване позволяват да се открие не само наличие на остеопороза, но и остеопения. Тоест началните проявления на патологичния процес, което да позволи да се оцени риска от фрактури много преди евентуалното им възникване и да се предотврати това сериозно усложнение. За диагностика на остеопороза се използва рентгенография и дензитометрия.

Съвети за превенция на остеопороза

Приемайте достатъчно калций с храната;
Уверете се, че получавате достатъчно витамин D;
Избягвайте употребата на алкохол;
Откажете цигарите;
Поддържайте здравословно тегло;
Наблегнете на физическата активност.

Ролята на витамин D при профилактика на остеопороза

Витамин D се явява едно от най-важните вещества в осигуряването на пълноценна работа на организма. Той се грижи за нормалното развитие на скелета и регулира обмена на калций и фосфор.

Остеопорозата не е страшна, когато има кои да ви подаде ръка

Екипът на програма Женско здраве се грижи за вашата информираност по проблемите, съпътстващи остеопорозата. На интерактивната онлайн платформа на програма Женско здраве ще получите подробна информация относно остеопорозата. Висококвалифицираните специалисти ще отговорят на въпросите ви посредством възможността за онлайн консултация. Тъй като най-добрият начин да се избегнат костни фрактури, вследствие на остеопорозата е превенцията, то на сайта на програма Женско здраве може да проверите в кои градовете специалистите на Програмата ще провеждат прегледи за измерване на костната плътност. Коварната болест може да бъде предотвратена посредством натуралните продукти, които укрепват костното здраве по време на менопауза. Това е природният продукт Феминорм Остео/Feminorm Osteo®. Той повлиява благоприятно менопаузалните смущения и по специално костното здраве.

Преглеждания:
7