ЕК предупреждава за риск за сигурността при търговия с гражданство у нас, в Малта и Кипър

2
149
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Европейската комисия е подготвила доклад, чието публикуване предстои тази седмица, в който посочва, че търговията с гражданство и статут за пребиваване, осъществявана на територията на Европейския съюз, представлява риск за сигурността на Стария континент, пише Ройтерс. Като най-опасни се посочват схемите в България, Малта и Кипър.

Рискът се криел в това, че лицата, получаващи гражданство в страна – членка на ЕС, могат да подпомогнат инфилтрацията на организирана престъпност и терористични клетки в блока, както и да доведат до разработване на схеми за пране на пари, корупция и укриване на данъци, посочват още от световната информационна агенция.

Към момента 20 страни членки предоставят позволения за пребиваване на легитимно основание, а именно бизнес инвестиции на стойност между 15 000 и 5 000 000 евро. Само три от тези 20 страни обаче предоставят и гражданство на тези инвеститори – това са България, Малта и Кипър, при инвестиционни интереси между 1 млн. и 2 млн. евро. Същевременно обаче процедурите по проверка на източниците на тези финансови ресурси, както и тяхното изразходване, не били особено надеждни.

Критики са отправени и към други страни от Съюза, предоставящи гражданство на лица от страни извън ЕС. В Португалия например пренебрегвали някои еврорегулации, позволяващи на чужденци да получават гражданство при едва седем дни годишен престой. Там не били извършвани и проверки на източниците на финансови ресурси на потенциалните нови граждани, което увеличавало риска от развиване на схеми за пране на пари.

Според този непубликуван все още доклад, Комисията възнамерява да сформира експертна група, която ще има задачата да представи пакет от мерки за затягане на контрола върху търговията с гражданство до края на настоящата година.