Предлагат градинката с Часовника да стане площад „Съединение“

2
147
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Инициативен комитет предлага градинката при Часовника да получи името площад “Съединение”. Идеята е внесена за разглеждане от Общински съвет от Тодор Тодоров, който посочва, че въпросният терен няма официално наименование.

Истината е, че открай време районът е наричан “по народно му” градинката на Общината, градинката на Часовника, градинката на “България” (заради разположения в близост хотел, носещ това име). Според някои карти, именно третото наименование е и най-официално.

Въпросният терен от 4800 кв.м. е публична общинска собственост с граници улиците “Александровска”, “Богориди”, “Лермонтов” и бившата “Поп Никола”. Отреден е за озеленяване и, както вече Ви информирахме, през настоящата година там би трябвало да бъде извършен ремонт. Той е свързан с планираната подмяна на механизма на култовия Часовник, който спря да работи неотдавна.

Според сформиран специално инициативен комитет, наред с новия си облик, градинката трябва да получи и ново, официално име. И според тях, това трябва да бъде площад “Съединение”, тъй като в града нямало значим обект, носещ името на това важно събитие от българската история.

”Макар винаги да празнуваме годишнината от Съединението, няма конкретен паметник или паметен знак, на който да положим цветя и венци в знак на признателност. А Бургас също има своите дейци на Съединението и тогавашните бургазлии също живеят с тревогите и надеждите на народа”, посочва в предложението си Тодоров.