Правосъдното министерство затяга контрола върху придобиването на гражданство

2
255
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Правосъдното министерство затяга контрола върху придобиването на българско гражданство. Промените в Закона ще бъдат обсъдени от Съвета за развитие към Министерски съвет на 30 януари, след което ще бъде публикувани за обществено обсъждане.

Това съобщиха от ведомството, цитирани от NOVA, часове след появата на новината за подготвян доклад, в който България е сочена като рискова страна по отношение на сигурността, заради процедурите по закупуване на гражданство. Оказва се обаче, че работната група, сформирана, за да нищи тези промени, съществува от 15 февруари миналата година и вече е подготвила текстове, с които възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции да отпадне.

Промените, подготвяни от Министерството на правосъдието, включват съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

Реформата включва и мерки за намаляване на административната тежест, като отпадане на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител и опростяване на процедурите.