Новата киберстратегия на САЩ: за световно господство в прав текст

1
206
Добави коментар
stivi56
stivi56

В края на миналата седмица бях в Държавната Дума на публични изслушвания по т.нар. Законопроект „Бокова-Клишас-Луговой” за стабилността на руския интернет при изключване от външна страна и други заплахи и рискове. Изслушването бе организирано от комитета по информационна политика, информационни технологии и комуникации.

В залата имаше повече от сто души, сред които представители на почти всички министерства, ведомства, доставчици, оператори, основни играчи и обществени организации на интернет индустрията, водещи медии.

 

 

Когато разговорът достигна до там дали съществуват и доколко са големи заплахите, с които трябва да се бори новия закон, аз разбрах, че повечето присъстващи професионалисти и журналисти, колкото и да е странно, не са чели „Киберстратегията на САЩ”, публикувана преди два месеца, през ноември 2018 г.

 

 

Тоест журналистите, обществените фигури и специалистите не бяха запознати със самата заплаха.

Малцина от нас са чели добър структуриран анализ на тезите за американската киберстратегия. Струва ми се, че тази празнина трябва да бъде запълнена. Като цяло новата киберстратегия на САЩ запълня много пропуски, премахва многото риторични въпроси.

По мое мнение, тя е задължителна за запознаване на всеки, който по един или друг начин работи в ИТ индустрията – служители, мениджъри, професионални журналисти.