Световъртеж при менопауза: решение на проблема

1
166
Добави коментар
borola
borola

По време на менопаузата се появяват редица състояния, които оказват влияние върху ежедневието на жената. Наред с горещите вълни, безсънието, главоболието, сърцебиенето и намаляването на костната плътност – жените през менопаузата, изпитват и пристъпи на световъртеж. Причина за неговата поява през периода на менопауза е намаленото производство на женските полови хормони – естрогените. Тъй като този хормон влияе на мозъка и неговият недостиг засяга мозъчната функция, това води до появата на световъртеж. Причините за поява на световъртеж могат да бъдат в следствие и на други фактори, като колебание на кръвното налягане, понижено ниво на кръвната захар. Световъртежът при менопауза може да се появи и вследствие на тревожността, главоболието или в пристъп на паника. Някои жени толкова силно страдат от тези симптоми, че изпитват постоянен страх да не загубят равновесие и да припаднат. Всички тези състояния смущават ежедневието на жените и периодът на менопауза става още по-труден за преживяване.

Световъртеж при менопауза – как да му се противопоставим?
Силата на водата

Обезводняването води до главоболие, замайване и световъртеж. Затова се стремете да изпивате най-малко осем чаши вода на ден. Течностите ще спомогнат за ограничаването на световъртежа и други симптоми, предизвикани от хормоналния дисбаланс.

Йога

Йога отдавна се смята за един от най-добрите начини за укрепване на функцията на равновесие. В допълнение, техниките за релаксация и дихателните упражнения помагат за намаляване на стреса. Умението да се отпуснете с помощта на тези методи ще ви позволи по-добре да контролирате функциите на тялото си и да се намали проявлението на много симптоми, включително световъртеж при менопауза.

Хранене

Храната е от изключително значение в превенцията срещу световъртеж. Тялото ви трябва да получи необходимите минерали, витамини и хранителни вещества, за да се справи успешно с последиците от хормонални колебания по време на менопаузата. Затова в дневното хранително меню трябва бъдат включени храни богати на калций, магнезий и витамин Е.

Спортът, като начин на живот

Укрепвайте вашето тяло и вестибуларния апарат с помощта на физически упражнения. Регулярните аеробни упражнения като ходене, бягане, плуване или каране на колело значително облекчават състоянието на жената в менопауза. Въздържайте се от физическа активност непосредствено преди лягане, тъй като тя може да стимулира прилива на горещи вълни и изпотяване.

На фокус

Концентрацията на погледа върху заобикалящите предмети, които не се движат, също помага при световъртеж.

Мед

Медът има благотворно влияние върху световъртежа, защото спомага за редуцирането нивата на кръвната захар. А повишените нива на кръвна захар могат да причинят пристъп на световъртеж. Също така медът незабавно повишава енергийните нива и помага да се предотврати виенето на свят, благодарение на съдържащите се естествени захари в него.

Джинджифил

Джинджифилът успешно спомага за справяне със световъртежите. Коренът от джинджифил стимулира притока на кръв към главата, като по този начин спомага за намаляване интензивността, с която се проявява световъртежът. Коренът от джинджифил може да се приема, след като се настърже и се смеси с лимон и мед или да се свари. Независимо дали под формата на отвара или като каша, приеман няколкократно, джинджифилът ще помогне за справяне със световъртежа.

Фитоестрогени

Фитоестрогените са група органични съединения от растителен произход. По своята структура и функционалност те са близки до естрогените. Фитоестрогените възстановяват хормоналния баланс в женския организъм през менопаузалния период. Освен това фитоестрогените имат естроген рецепторен ефект и запазват производството на собствени естрогени от организма. Това води до възстановяване на хормоналния баланс и нормализиране на менопаузалните смущения, сред които и световъртежът.

Решение на дискомфорта, причинен от световъртеж

Висококвалифицираните специалисти от програма Женско здраве (Femicare) препоръчват на жените в менопауза, страдащи от световъртеж да приемат растителни аналози на естрогена – фитоестрогени. Защото те ефективно и напълно безопасно елиминират първопричината за проблема с естрогенния дефицит. Свързвайки селективно естрогенните рецептори, фитоестрогените стимулират тяхната активност. В резултат хормоналният баланс се възстановява. Тъй като една от причините за замаяност по време на менопаузата са хормоналните колебания, най-ефективният начин за преодоляване на проблема, е възстановяване на хормоналния баланс. Прецизно дозирано количество високопречистени фитоестрогени се съдържат в продуктите от фамилия Феминорм – Феминорм, Феминорм Дуо, Феминорм Остео и Феминорм Лека Нощ. Те са изцяло натурални и безвредни дори при дълговременна употреба.

Преглеждания:
4