Какво Успешните Мениджъри Не Правят (Част 3)

1
297
Добави коментар
Freeboss
Freeboss

21 август 2017   •   няма коментари    Съмняваш ли се?

Съмнението само по себе си не е грешка, но се превръща в такава, когато останеш в него.Информацията, която ще изложа тук е изключително важна не само за мениджъри, но и за абсолютно всеки, който иска да бъде успешен, бърз, продуктивен и щастлив.

И какво общо има съмнението с бързината и успеха? Едно от определенията на думата съмнение е, че умът ни остава между две противоречащи си твърдения и не може да избере измежду тях, или иначе казано между „ЗА“ и „ПРОТИВ“, между „ДА“ и „НЕ“, което всъщност е „МОЖЕ БИ“.  Умът ни остава между противоречията, което значи , че съмнението ни отнема част от вниманието ни и го фиксира в миналото. Така ние продължаваме, но не с пълния си капацитет внимание, което ни прави по-бавни и тъй като една част от нас е фиксирана в миналото, ни прави и по-нещастни, а това автоматично влияе на успеха ни.

Ако искаме да спестим време и да бъдем добри лидери и мениджъри, които лесно ръководят екипа си, без да се изнервяме от липсата на време и нерви, то първото нещо, което трябва да направим е да излезнем от съмнението.

Как да избегнем тази грешка?

Отговорът е много лесен – намираме повече информация.  Правим така, че да разбираме всичко, за да можем спокойно да решим „Да“ или „НЕ“. И ако сме разбрали всичко, но все още се съмняваме въпреки цялата информация на наше разположение, то значи сме скиптични и се страхуваме. Много често страхът ни идва от минал опит, когато сме взимали решение, което в последствие е било погрешно и затова в сегашния момент предпочитаме да си останем в съмнението. Но това „Може би“ никога не дава положителен резултат. Най-големите лидери взимат решения веднага след като са проверили информацията. Да останем в съмнението значи същото, като да не поемаме отговорност. Не можем да изискваме от служителите ни да бъдат отговорни, когато ние, като мениджъри игнорираме взимането на решение.

Да останеш в съмнението, да го игнорираш е равносилно да си признаеш, че си страхливец и си безотговорен.

Увереността е нещо, което се изгражда с опита. За да сме уверени е нужно всеки път при съмнение да действаме.  Хората следват уверените мениджъри.

автор: Невена Топалова

Как да бъдем уверени лидери?

Прочетете също Какво успешните мениджъри не правят? (2 част)

Етикети:Nevena Topalova, грешка, как да, как да се справим със съмнението, лидер, мениджър, Невена Топалова, страх, съмнение, успех, успешен мениджър