Състезателна кола с газова уредба ?!

5
344
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Състезателна кола с газова уредба ?!

Мислехте, че не съществува състезателна кола с газова уредба, нали?! А защо пък не?!

Да, оказва се, че има! Всъщност доста състезатели са прибягвали до тестове на спортни автомобили с газова уредба, но само три от всички се открояват на световно ниво. В тази статия ще говорим точно за тях.

Chevrolet Chevelle SS, 70-та – Това е най-старата известна LPG спортна кола, създадена през 1998-ма от Ричард Роу или така наречения „The ProPaneMan“. Той и преди това се е състезавал със същата кола по драг състезания. Притежава мощен 454 к.с. двигател, захранван с пропан бутан чрез газов инжекцион. Шевролетът е собственост на Ричард, който е специалист по газови уредби и инсталации във фирма Пенингтън Газ Сервиз в гр. Хъдсън. От 98-ма до сега автомобилът все още се усъвършенства и участва в състезания. А общият му стаж на пистата е 35 години. Рич нарича колата си The ProPane Burner, така че лесно ще намерите клипове и оригиналния сайт с историята на този уникален автомобил.
Maxximus LNG 2000 – През 2012-та следващите известни ентусиасти са самите собственици на небезизвестния Super Car Maxximus LNG 2000. Те монтират на този звяр с 1,600 к.с. не какво да е, а …газово. Това не е първият им опит. През 2009-та правят Maxximus G-Force също с газово. Проектът се оказва нерентабилен поради лошо подбраната газоподаваща помпа, но в този си опит имат изключително голям успех. Тя поставя рекорд не само за най-бърза кола в света, но и рекорд за най-бърз автомобил с газова уредба. Развива от 0 до 96 км/ч само за 1,9 секунди! Колата е базирана на Ultima GTR, но ….. на стероиди. Освен това може да се кара и по улицата. Вече не държи рекорда за най-бърза кола, но все още е най-бързата в света с газова уредба. Освен това автомобилът може да гори още два типа гориво – не само пропан-бутан, но и метан в двете му форми.
Ford Fiesta R5 Rally Car – Италианският рали отбор BRC, който всъщност е и производител на една от известните марки за газови системи, през 2014-та се включва за сезона с конвертирана с газово Fiesta R5. Тя участва и в сезоните през 2015-та и 2016-та. През първия сезон имат две победи и 13 подиум участия с второ място финиш на шампионата. През 2016-та завършват на 4-то място шампионата. След това не е известно дали колата е участвала в други състезания, но от различни медии се разбира, че проектът и идеята му са били успешно внедрени.

Има и други модели, но за жалост не толкова публични и с липса на данни и историята им. Може би защото не са били първи, както Шеви-то, или не принадлежат на големи компании, както последните две.

Но въпреки всичко тези смели проекти доказват, че газът като гориво може да бъде използван и в състезания, независимо от мнението на скептиците…