Професионален портал за матраци и обзавеждане за спалня

1
452
Добави коментар
mebeli-bogdan
mebeli-bogdan

В днешно време никой не може да си представи живота без възглавниците. Те са навсякъде около нас – и вечер в леглото, и разхвърляни по дивани и фотьойли, дори в колата за удобство при дълъг път.

Откъде идва при нас възглавницата? Със сигурност има данни, че са я ползвали още в древен Египет и Азия. Традиционната китайска възглавница пък трудно би влязла в нечий дом днес, тъй като била изработвана от дърво, порцелан или дори камък,  а чак по-късно и от плат. Всяка възглавница е била произведение на изкуството – старателно украсена и орнаментирана.

Пищно изработените декорирани възглавници са имали стойността на произведения на изкуството в Азия, а по-късно са пренесени и в Европа. Там те стават част от комфорта на по-заможното население. Възглавниците са имали задачата дори да предпазват по време на сън – по тях са били изобразявани различни божества, които да прогонват злите духове. В Египет те са били разработени специално, за да не се развалят сложните прически на владетелите, докато спят. Най-удобните древни модели са създадени в Гърция – меки и пухкави, прилични на днешните възглавнички, пълни с гъши пух и меки пълнежи. Оттам всъщност произлизат и предвестниците на съвременните матраци – по-меки и изработени от плат и пух.

Днес всеки от нас може да спи на подходяща за него възглавница. Ортопедични модели се предлагат дори с индивидуално опаковани пружинки, които гарантират добрата поддръжка на врата и главата. Възглавниците с пух носят несравним комфорт и мекота, а тези от латекс и мемори пяна не губят формата си след ползване. Възглавниците с анатомична извивка подпомагат за решаването на проблема с хъркането. Всеки може да избере подходящата за него, стига само да е наясно какво иска J