Вижте кой дърпа конците на Антикорупционния фонд

1
143
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Групичка от хора близки до подсъдимия за данъчни измами в особено големи размери Иво Прокопиев и гравитиращи около кръга „Капитал“ дърпат конците на Антикорупционния фонд. Това са: Илиян Василев, Филип Гунев и Росен Босев.

Антикорупционният фонд е финансиран от скандалната фондация „Америка за България“.  Структурата е създадена в края на 2016 г. и почти веднага, без да е извършила никаква дейност, е получила 960 000 лева от американската фондация.

Неправителствената организация нашумя тези дни, като партньор на „Свободна Европа” в разследването и скандала с апартаментите на „Артекс“ и купуването им на ниски цени от политици.

За обществото остава пълна мистерия кои лица влизат в страховития „Антикорупционен фонд”, който се е заел да разплита мръсните игри в държавата. Нормално е неправителствената организация, която претендира за обществено доверие, да освети лицата, които са се заели с отговорната мисия – да борят корупцията. В медиите като лице свързано с фонда се споменава само името на журналиста Николай Стайков. Кои са другите в екипа обаче няма никаква публична яснота.

От протокол от заседание на  фондацията от ноември 2018 година става ясно, че председател на съвета е бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев, а членове са Росен Босев, Илиян Василев и София Разбойникова. На въпросното заседание е освободена Мирослава Петрова като директор на фондацията, а за временно изпълняваща длъжността е избрана Деница Тенчева Роканова-Калдамукова.

Ето, кои са хората, които дърпат конците на Антикорупционния фонд:

Филип Гунев е бил зам.-министър на МВР в две служебни правителства – на Марин Райков и Георги Близнашки, както и заместник на Румяна Бъчварова във вътрешното министерство при второто правителство на Борисов.

Росен Босев е журналист от „Капитал”, който неофициално се води зет на Румяна Бъчварова. От години той живее на семейни начала с дъщеря й Лора.

Илиян Василев е български дипломат. Бил е посланик на България в Русия от 2000 до 2006 г.  Председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции. От 2007 г. до април 2011 е председател на Делойт България. Управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегичски рискове „Иновейтив енерджи солюшънс“ ЕООД. Бил е агент на ДС с агентурен псевдоним „Сашо“. Компетентен е по всички въпроси, особено когато трябва да защити кръга „Капитал“, за да се хареса на Сорос и грантаджиите му в България.

София Разбойникова е адвокат. Свързана е с фондация “Български адвокати за правата на човека”. И тя работи по всевъзможни проекти в областта на правораздаването, финансирани от Фондация “Америка за България”,“Отворено общество”, холандската държава и нещо важно – има опит в “подготовка, оценка и отчитане на проекти на НПО”, т.е. професия “гражданин”.

Всички тези лица са взаимно обвързани и във връзки с Иво Прокопиев, Румяна Бъчварова, кръга „Капитал“ и протестърите.