Google стартира YouTube Kids на български език :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
265
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Нима има майка, която поне за 1 час, поне веднъж в седмицата, поне за малко да не даде телефона на детето си, за да може то да гледа клипчета, а тя да свърши малко работа на спокойствие. Убедена съм, че такива случаи са масови, а практиката им се среща доста по-често.

Има родители, които са твърде заети, за да обгрижват децата си, и това свръхотговорно задължение оставят на смарт телевизора, телефона или компютъра.

По-съвестните настойници, които изцяло се лишават от време за себе си, за да опазят децата си от технологиите, правят всичко възможно да забавляват малките и да им търсят нови и нови занимания. Но все ще се намери някоя баба или леля, която с чисти намерения би предоставила достъп до телефон понякога. Съвременните деца просто израстват във време, в което технологиите са част от ежедневието, и не разбират защо трябва само те да се лишават от тях.

Както сигурно сте чували, всяка крайност е вредна. Надали се отразява особено добре на детското здраве – ментално и физическо – хлапето да стои цял ден пред облъчващия го екран. Но също толкова вредно би било дете да се отглежда в саксия и да не му се позволява нищо, за което специалисти твърдят, че не се препоръчва.

Технологиите всъщност могат да бъдат много полезни. Зависи как ги използвате. Детските филмчета, които не развиват по никакъв начин малчуганите, със сигурност не са правилният избор. Но вече има достатъчно клипове, от които децата могат да се учат на букви, цифри, песни и танци.

За да осигури достъп за всеки родител, Google създаде YouTube Kids. Стартът на приложението бе обявен на 24.01.2018 г. и до днес вече има над десетки милиони тегления и 160 милиарда гледания в цял свят.

Това, което различава настоящия проект от повечето детски канали в интернет, е наличието на 18 езика, един от които е българският. Вариативното многообразие от съдържание никога няма да омръзне на детето ви. То ще има възможност да гледа любимите си филмчета, да пее познати песни, да се учи да брои и да разпознава българската азбука, което до голяма степен ще улесни предучилищната му подготовка. Освен български език, детето ви лесно ще усвои и чужд език с помощта на приложението, защото клиповете са интересни и интерактивни. Преди да се усетите, то вече ще разпознава английските букви, ще пее и ще знае цифрите на друг език.

Едно от най-ценните неща може би е възможността да оставите вечер детето си в леглото с телефона, от който ще слуша класически български приказки.

Голяма част от изброените неща са налични и сега в традиционната платформа YouTube.

Тогава какво прави YouTube Kids уникален

Приложението не е насочено само за вашето дете, но и за цялото семейство. Като родители вие ще можете да контролирате изцяло достъпа, търсенията, а дори и времето. Изцяло от вас ще зависи в коя от четирите различни категории ще може да влиза детето ви – Обучение, Поредици, Разглеждане, Музика.

Тъй като иновацията на YouTubе е насочена и към най-малките, приложението има вградено гласово търсене за дечицата, които още не могат да четат и пишат. Улеснена и опростена е също така структурата на платформата. За по-лесно ориентиране иконите са уголемени и ясно разграничени.

В случай, че повече от едно дете ползва устройството, спокойно могат да се създадат няколко пароли. Така по-големите деца ще имат достъп до повече възможност, без по-малките дори да подозират.

Звучи като сбъдната мечта, нали. Най-сетне родителите ще имат възможност да си починат малко, без да изпитват вина, че оставят децата си в огромното и ненадеждно интернет пространство. Вече можете да предоставите телефона на децата си, знаейки, че няма по-сигурно място на света, защото сами ще моделирате точно какво и по колко време да вижда.

Светът на YouTube Kids, разбира се, предлага още много неща. Но за да разберете, просто го изтеглете