Игра на точки

4
183
Добави коментар
SSimeonovv
SSimeonovv

Игра на точки

Точки е логическа настолна игра за двама играча, в която се комбинират позиционни стратегии и тактически възможности за груба сила. За играта не са необходими кой знае какви материали, достатъчни са два различни цвята моливи или химикали и тетрадка или поне лист с тесни квадратчета. Играчите се редуват като свързват точките си с линии и целта е да направят затворен кръг или да заградят опонента, така че той да не може да свърже неговите и да образува затворения си кръг.

Играта има алтернативни имена на английски език, но най-често е наричана Points или Dots. В различните страни е известна с различни имена, но в България се използва преводът от английски – „Точки“.

Самата игра се популяризира най-вече през 70-те години на 20 век в Съветска Русия. За периода 1975-1976 година списание „Наука и живот“ публикува множество материали за играта, различни стратегии и обяснения и други. Читателите направо полудяват по играта и в много градове се откриват фен клубове. Започват да се правят и цели турнири по „Точки“. На места играта става дори по-популярна от играта на „Шахмат“.

С времето популярността на „Точки“ се разпростира и извън Съветска Русия и достига Беларус, Украйна и дори Казахстан. Остава обаче непопулярна в останалите Съветски републики. След това и Полша започва своята мания по играта, а след нея и Чехия.

Днес обаче играта на „Точки“ е известна по целия свят, в това число големи страни като Германия, Съединените щати, Великобритания. В България също се е играе отдавна и е начин да се забавляват редица поколения като дори е актуална и към момента при най-младите, въпреки че те я предпочитат основно в електронен, а не настолен вариант.