Защо Върджин Галактик и СпейсЕкс съкращават персонал и защо в това няма нищо притеснително

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

27 януари 2019 г. 15:45 ч. В началото на януари медиите оповестиха, че Илон Мъск съкращава около 10% от персонала на СпейсЕкс. Имайки предвид, че в компанията работят около 6 000 души, това означава, че грубо 600 работника губят работата си. А преди няколко дни стана ясно, че и частната компания Върджин Галактик на Ричард Брансън също ще съкрати около 5% от персонала си. Това даде повод на някои общественици да направят генерални обобщения, че в частната космическа сфера нещата не вървят. 

В реалността обаче няма повод за притеснение. След 2011 година, когато приключи програмата „Космическа совалка“, няколко частни компании започнаха работа по суборбитални и орбитални пилотирани космически кораби. Отне повече време, отколкото очаквахме – но вече тези кораби са построени. Корабът „Юнити“ на Върджин Галактик проведе първия пилотиран космически полет на 13-ти декември, а СпейсЕкс се готви за дебютния роботизиран полет на „Крю Драгън“. Разработката е приключила. Частните компании преминават от период на проектиране, строеж и тестове на експериментални кораби, към период на експлоатация на вече готовите космически кораби. Нормално е фирмите вече да нямат нужда от определен тип специалисти. 

Броят специалисти не е задължително да е показателен за количеството работа, което се върши. Например в руската компания ГКНПЦ „Хруничев“ работят 43 500 души, но това не променя факта, че разработката на новите ракети „Ангара“ продължава да се бави, модулът „Наука“ още не е готов за полет, а „Протон“ лети все по-рядко. Същевременно по данни от самите Блу Ориджин, една от най-иновативните космически компании, за изстрелването на една ракета с космически кораб „Ню Шепърд“ работят само 30 души. 

Други са признаците, които са притеснителни. Единствената по-известна компания, за която хората сериозно могат да се опасяват, е Стратолонч – това е фирмата, построила най-големия самолет за изстрелване на космически ракети от борда му. Миналата година неочаквано си отиде от този свят основателят Пол Алън, а преди броени дни бяха прекратени плановете за създаването на ракети и двигатели – остава да се работи единствено по самолета, който ще е носител на съществуващите ракети „Пегас“. Това са все сериозни признаци, които не вещаят добро бъдеще за Стратолонч. 

Нито СпейсЕкс, нито Върджин Галактик засега са се сблъскали с проблеми от този калибър. Специално за СпейсЕкс, бъдещето на компанията е осигурено за години напред – сключени са договори за извозване на спътници от частни разработчици, има договори с НАСА и военните, така че за Мъск може да сме напълно сигурни. 

Кадър от тестовото запалване на ракетата „Фолкън 9“ с кораба „Крю Драгън“ на 24-ти януари. Photo credit : SpaceX