Преговорите в Съвета Русия-НАТО за ДРСМО не доведоха до нищо

1
137
Добави коментар
stivi56
stivi56

Заседанието на Съвета Русия – НАТО не допринесе за сближаване в спора за Договора за ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО), се съобщава в статия на сайта на телевизионния канал Das Erste. САЩ са убедени, че новите руски ракети нарушават разпоредбите на договора. Русия отрича обвиненията и в отговор обвинява американската страна за това, че САЩ възнамеряват сами да започнат да увеличават собствените си въоръжения.

Срещата на Съвета Русия – НАТО не донесе напредък в спора за Договора за РСМО, съобщава Das Erste. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Русия не демонстрира готовност да промени позицията си, а САЩ и другите страни от НАТО още повече бяха убедени в това, че новите руски ракети нарушават условията на ДРСМО. Той добави също, че договорът „се намира в реална опасност“.

 

 

Авторът на статията отбелязва, че Русия най-вероятно няма да направи отстъпки. Тя не приема никакви изисквания на САЩ и отрича всички обвинения срещу нея, като посочва, че максималната далечина на полета на нейните крилати ракети е само 480 км, което отговаря на изискванията на Договора за РСМО. Освен това Русия обвинява американската страна за това, че използва своите претенции като повод да започне да увеличава собствените си оръжия. Das Erste отбелязва, че Москва, освен всичко друго, намеква, че американските военни отдавна се оплакват, че Договорът за РСМО включва само Русия и САЩ и не засяга развиващи се военни държави, такива като Китай.

 

 

Освен това, още преди заседанието на Съвета, заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че на Русия са известни факти, които свидетелстват за нарушения на договора от самата Америка.

Изданието напомня, че САЩ са отправили 60-дневен ултиматум на Русия: следователно от 2 февруари Вашингтон официално ще престане да се счита за обвързан от условията на Договора за РСМО, ако Русия не признае, че новите й ракети нарушават условията на договора.

Според данните на американската страна новите руски крилати ракети имат радиус на полета поне 2 600 км, което означава, че са способни да поразят практически всички европейски столици. Das Erste подчертава, че за Европа евентуалното прекратяване на Договора за РСМО е „взривоопасно“, защото тогава най-вероятно ще започне дискусия за увеличаването на ядрените въоръжения.

Изданието отбелязва, че Столтенберг отклони отговора на въпроса дали прекратяването на договора ще доведе до разполагането в Европа на допълнителни ядрени оръжия. Според него, сега е твърде рано да се прецени как НАТО ще реагира на евентуалното прекратяване на действието на договора. Той отбеляза също, че е необходимо да се демонстрира ефективно възпиране и същевременно да се избегне ненужното изостряне на ситуацията. Столтенберг увери, че алиансът не иска нова студена война и надпревара във въоръжаването.

Превод: М.Желязкова