Къде е една от най-ценните монети в света?

1
185
Добави коментар
stivi56
stivi56

В Берлин започна процесът за кражбата на една от най-ценните монети, отсечени от началото на века. Става дума за златна пара, с номинал от 1 милион долара, която тежи 100 килограма, с диаметър 50 сантимента и дебелина 4 сантиметра. Златната монета се открадната от музея в Берлин Боде и досега е смятано за едно от дръзките престъпления.

 

 

Монетата е изсечена заедно с още пет през 2007 година в канадския кралски монетен двор. На лицевата й страна е лика на кралица Елизабет втора, а на задната страна е нарисуван кленов лист. Останалите са продадени на частни колекционери, като една от тях е собственост на испанска компания, търгуваща със скъпоценни камъни. Коя точно от тези монети е откраднатата, все още е тайна.

 

 

Наглата кражба се случва на 27 март 2017 година и медиите вадят най-различни версии как е измъкната монетата изпод похлупака, който е непробиваем и независимо от двойната сигнална уредба крадците необезпокоявано са изнесли ценната монета от музея в 3 часа през нощта.

 

 

Впоследствие се разкрива, че кражбата е извършена дърварски – с брадва и количка за строителни материали. Оказало се, че бандата е знаела, че градската железница, която минава до музея, точно в този час не работи, сложили стълба, разбили стъклото и след това избягали с количката покрай линията й през реката.

 

 

Месеци по-късно полицията хванала крадците, които се оказали познайници от многобройни кражби и изнасилвания. Вътрешният човек се оказал братовчед им, който работил като охранител в музея. Всички те били деца на емигранти, дошли преди години в Германия от Ливан.

 

 

Но въпреки признанията им за кражбата, монетата и досега е в неизвестност, а никой не може да даде логично обяснение как се счупва с брадва двойно бронирано стъкло, нито как се сваля с обикновена стълба стокилограмова монета. И как никой не е чул грохота, от падането на монетата, която крадците на два пъти изпускали по пътя. Процесът събира рекорден интерес и дава надежди, че мистерията ще се разгадае, както и че ще стане ясно кой притежава сега златната монетата с номинал 1 милион долара.

 

Предполага се, че ливанците веднага са я продали, а пазарна цена в деня на отсичането е била около 2,2 милиона долара. Днес тя се оценява на 4 милиона долара заради поскъпването на златото двойно през последните 10 години.

 

Големият кленов лист, както я наричат колекционерите, не е най-скъпата златна монета на пазара. През 2011 година австралийският монетен двор отсече ограничена емисия от златни монети, които нарече Червеното кенгуру. Те тежат по 1012 килограма и днешната цена на всяка от тях е 41 милиона долара, припомня Риа новости.