С мълчаливата подкрепа на Тръмп, Русия се готви да върне на власт в Либия Кадафи

1
199
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Ако този план успее Москва ще получи договори за възстановяването на страната за милиарди долари, достъп до най-големите нефтени ресурси в Африка и нова военно-морска база в Средиземно море

Докато Тръмп следва собствения си лозунг :“Америка преди всичко“, Владимир Путин запълва образувалите се празнини в света.

Русия готви нов лидер за Либия. Нарича се Кадафи. Синът на ексдиктатора Сейф ал Ислам се е обърнал този месец към Кремъл за подкрепа, заставайки в дългата опашка от просители, които виждат как президентът Владимир Путин засилва ролята на Русия в тази богата на енергоресурси северноафриканска държава.

Доколкото Америка не се вижда никъде, Кремъл се възползва от благоприятната възможност и се стреми да стане ключов посредник в Либия, която се разпадна след свалянето и гибелта на Муамар Кадафи през 2011 година. Русия може да се окуражи още повече, след като стана ясно, че

САЩ планират да напуснат Сирия

До скоро изглеждаше, че Москва е заложила на полевия командир Халифа Хафтар, който контролира голяма част от богатата на нефт източна част на страната. Но едновременно с това Русия установява връзки и с другите, съперничещи помежду си групировки. Това поставя Москва в по-изгодна ситуация в сравнение с другите стрни, които поддържат една или друга страна в Либия.

Сейф ал-Ислам има немалко проблеми и ще му бъде доста сложно да се добере до властта, но „руснаците искат да подкрепят някой, който е от бившия режим, защото се познават и са изграждали отношения по времето на Кадафи в продължение на десетилетия“, смята съоснователят на аналитичния център в Тобрук „Либийски изследвания и консултации“ Мохамед ел-Джарх.

За Путин, който гневно осъди военната кампания на НАТО, която свали управлявалия 40 години Кадафи,

възраждането на ролята на Русия като ключов играч в Либия

след успешната интервенция в Сирия, би било важна победа. Ако този план успее Москва ще получи и договори за възстановяването на Либия за милиарди долари, достъп до най-големите нефтени ресурси в Африка и нова военно-морска база в Средиземно море.

Според Александър Динкин, директор на руския държавен Институт за световна икономика и международни отношения, изготвящ препоръки за Кремъл, „Западът е хвърлил Либия в хаос и сега всички страни в конфликта се доверяват на Москва“.

По думите на дипломати, Русия е направила промени в своята либийска стратегия. Подкрепяйки Хафтар, в същото време Кремъл ухажва съперничещото си с него правителство в Триполи, което има подкрепата на ООН, и на много други силови центрове, включително западния регион Мисрата. От 2016 година Хафтар часто посещава Москва, но в руската столица също толкова редовно се озовават и либийският премиер Фаиз Сарадж и други високопоставени либийски ръководители.

Изглежда, че кремълската стратегия дава резултати. Русия води с Либия преговори за възобновяване на договора за строеж на високоскоростна ж.п. линия от Бенгази в Сирт на стойност 2,5 милиарда долара, който беше спрян след падането на режима на Кадафи. Полза ще има и за руските отбранителни компании, които загубиха над 4 милиарда долара заради нереализирани доставки. Междувременно Либия купи от Русия 1 милион тона зърно за 700 милиона долара.

В Либия Русия отстоява и своите енергийни интереси. Генералният директор на Либийската нефтена компания Мустафа Санала проведе през октомври в Москва преговори с  „Газпром“ и „Татнефт“ за въозбновяването на либийските проекти започнати още по времето на Кадафи. Компанията „Роснефт“ пък даде съгласие за инвестиране на средства в проучвания и добив на нефт в Либия, а също така за закупуването на добития нефт. Независимо от връзките на Кремъл с Хафтар, всички сделки се сключват с Либийската национална нефтена корпорация, чиято централа се намира в Триполи, защото само тя има право да сключва договори с други държави.

Сътрудничеството на Русия с Либия започва още през 1969 година, когато в резултат на безкръвен преврат против подкрепяния от Запада монарх на власт идва 27-годишният офицер Кадафи. Съветският съюз и неговата наследница Русия снабдяваха Кадафи с оръжие, но след неговото сваляне Либия се разпадна на територии, контролирани от враждуващи помежду си групировки, а централното ръководство на успя да запази контрола дори над столицата.

По време на тези кръвопролития 46-годишният Сейф ал-Ислам, завършил в Лондон икономика и политология, беше арестуван, беше изправен пред съда, но в средата на 2017 година въстаниците, които свалиха и убиха баща му, го освободиха.

След освобождаването на Сейф ал-Ислам руски представители са се свързали с несъстоялия се наследник. В началото на декември представители на сина на Кадафи са се срещнали със заместник-министъра на външните работи Михаил Богданов, предали му писмо до Путин и послание до руското правителство, а също така представили политическата концепция на Сейф ал-Ислам за Либия и поискали политическа подкрепа.

Това не е първото посещение на негови емисари. Синът на Кадафи се надява на финансова помощ от Русия и на нейното посредничество. А другите центрове на властта подкрепят неговия

стремеж да стане президент на Либия

ООН планира да проведе президентски избори през тази година и Сейф планира да участва в тях, макар че, той е издирван със заповед на Международния съд, който още през 2011 година го обвини в извършване на престъпления срещу човечността. Хафтар също има президентски амбиции, както и други либийски политици. Затова и Русия още не е решила кой от кандидатите ще поддържа и разглежда различни варианти, като не се ограничава с един кандидат.

„Доколкото Хафтар е вече на 75 години и здравето му е лошо, то синът на Кадафи би могъл да получи руската подкрепа“, смята експертът по Близкия Изток Мария ал-Макалех от ползващия се с подкрепата на Кремъл клуб „Валдай“.

Руският представител в Либия Лев Денгов заяви през ноември, че неговото правителство поддържа контакти със Сейф ал-Ислам, и нарече сина на Кадафи „участник в политическия процес чиито перспективи са оптимистични“.

Има още един претендент за президентския пост свързан с Кремъл. Това е посланикът на Либия в ОАЕ Ареф Али Найед, който е близък до Хафтар. През септември той два пъти посети Москва и се срещна с високопоставени представители на Кремъл. В интервю по телефона от Лондон Найед заяви, че главната цел на преговорите е била „да бъдат убедени руснаците да играят активна роля, защото сме в задънена улица“.

Лидерът на мюсюлманската руска република Чечня Рамзан Кадиров през 2015 година постигна освобождаването на пленени в Либия руски моряци и оттогава развива неофициални контакти както с Триполи, така и с важните племенни сили.

В източната част на страната, която се намира под контрола на Либийската национална армия на Хафтар, руски военни провеждат обучения и ремонтират въоръжението. По думите на западни представители, има признаци за това, че в тамошните военни операции взема участие руски спецназ.

„В борбата за бъдещето на Либия Русия има едно главно предимство — Хафтар“, казва близкият съюзник на Путин, бизнесменът Константин Малофеев, който има обширни връки в Либия.

„Разпределяйки залозите и поддържайки връзки с всички, Русия си осигури печалбата независимо от това кой ще победи. Нито една страна в Либия не може да си позволи да се възпротиви на Русия и да откаже да разговаря с нея“, смята експертът по Близкия Изток и Северна Африка Рикардо Фабиани.

Хенри Мейер, Самер ал-Атруш, Степан Кравченко / www.faktor.bg