С поправки в законите трябва ясно да се конкретизира какво може в националните паркове

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Преди две седмици Върховният административен съд (ВАС) се произнесе на последна инстанция, че строителството в национални паркове е забранено. Депутати от Обединени патриоти (ОП) са готови да внесат изменения в Закона за защитените територии и в Закона за горите, с които да дадат възможност на всички концесионери на ски зони, както и на стопани на съоръжения в планините да реализират инвестиционните си намерения.

Това се прави за всички в България, за да се изчистят законовите пречки и да се даде възможност за развитие на туризма, съобразен с екологичните правила и норми.

Кръгът на клакьорските медии на „Зелените“ сега ще почнат да пишат и да обвиняват управляващите, че това се прави само за Банско и Витоша и едва ли не да се внуши, че законовите промени са само за  концесионера на ски зоната в Банско и стопанина на съоръженията на Витоша, за да реализират инвестиционните си намерения в двете планини. Това е абсолютно НЕ вярно!

Промените трябва да се направят, за да се изчистят неточностите в Законите и да има ясно тълкуване, а не всеки да си ги чете както може.

ВАС отмени правителственото решение, взето на последното за годината заседание на Министерския съвет през 2017-а. С него се променяше плана за управление на Национален парк „Пирин“, като се разрешаваше строителство. За магистратите обаче строителството в национални паркове е забранено. Те се позоваха на Закона за защитените територии (ЗЗТ), където отдавна се спори за една запетая в чл. 21.

Текстът гласи буквално: „В националните паркове се забраняват: 1. строителство, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземни комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.“

Казусът се крие в последната запетая. За нея се спори още със създаването на този текст, като през 2000 г., вместо съюзът „и“ бе решено да се постави запетая. Така природозащитниците, а и авторите на запетаята, правят тълкуването, че строителни дейности в парковете може да има само когато се касае за ремонт на настоящите съоръжения, а други смятат, че новото строителство е изключение от забраната.

През годините запетаята е била тълкувана по двата начина и от съдилищата.

Именно върху този член ще „разсъждават“ сега депутатите на Обединените патриоти. Целта е да има точно и ясно становище може или не може да се строи.

Сега  т.нар. еколози,  ще искат Закона да остане такъв, какъвто е, за да може да се тълкува по различен начин, а не ясно да се конкретизира. Това ще им даде възможности за нови спекулации по темата и техни си импровизации.

Освен в Закона за защитените територии, депутатите смятат да ревизират и Закона за горите.

И там има противоречие между Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк, което спъва ремонтиране на съоръженията на Витоша.  Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление на парк „Витоша“ забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство, съгласно действащия план за управление, е забранено.