Радев формира Съвет за стратегическо развитие на България

1
135
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

„Формирам Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Той ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната“. Това заяви държавният глава Румен Радев днес на „Дондуков“ 2, където заедно с вицепрезидента Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.

Според държавния глава съветът, чийто състав ще бъде обявен в идните дни, ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната.

Държавният глава изтъкна в речта си своите отрицателни нагласи към конкурса за изтребителя, които по думите му “са ни злепоставили като ненадежден партньор на международната сцена”. Радев посочи, че това е и причината да не ни допускат до Шенген и Еврозоната – липсата на доверие, която произтичала от неприлагането на европейските ценности.

Държавният глава заяви още, че “успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро”. “Не може да заглушим най-важните индикатори за качеството на живот и доверието в държавността – демографията и чуждестранните инвестиции”, каза Румен Радев. По думите му, “България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората”. 

В своята реч вицепрезидентът Илияна Йотова на свой ред предложи сформирането на Български културен институт и национална платформа за връзка с българите в чужбина. „Имаме институционално съгласие и разбиране за важността и актуалността на тази идея, остава да я осъществим“, посочи вицепрезидентът.