Момче изненадва лекарите с бъбрек в крака си, поради рядка генетична мутация

1
117
Добави коментар
stivi56
stivi56

Британско дете, което има бъбрек в дясното си бедро поради рядка генетична мутация, изненада британските лекари, съобщава местната преса. Хамиш Робинсън, на 10 години и жител на Манчестър, Обединеното кралство, има ектопичен бъбрек, т.е. органът не е на правилното място.

 

Според статистиката, болестта засяга един човек от 900. Въпреки това, лекарите оценяват, че детето е единственият човек в света, който няма хромозома 7p22.1, което е причинило необичайното местоположение на бъбрека му.

Специалистите нарекоха генетичния дефект на непълнолетния в негова чест „синдром на Хамиш“. Ектопичният бъбрек на момчето продължава да функционира, както и вторият му бъбрек, разположен на правилното място.

 

Въпреки това майката на непълнолетния заяви пред Daily Mail, че състоянието само по себе си е опасно, защото „никой не знае какво ще се случи“ в бъдеще. „Това е част от неговата физиология – това е вродено състояние, което се е развило, когато е бил плод“, каза тя.

„Трябва да го пазим, това е толкова трудно, защото лекарите не знаят какво може да се случи, ние трябва да се справим с това, което идва“, добави тя.

 

Засега генетичната мутация е причинила и други проблеми на непълнолетния, той може да чува само с едно ухо, страда от тежки астматични пристъпи, има проблеми с гръбначния стълб, трудности в ученето и се нуждае от гласов компютър, за да говори.

 

Тези проблеми на хората без 7p22.1, се дължат на високия риск от малформации, засягащи вътрешните органи, главно сърцето, бъбреците и небцето, което обикновено не е животозастрашаващо.