Дързък грабеж в Московската Третяковска галерия

1
138
Добави коментар
stivi56
stivi56

На 27 януари, камерите за наблюдение на Държавната Третяковска галерия в Москва са уловили момента на кражба на картината „Ай-Петри Крим“ от известния руски пейзажист Арджип Куинджи. Картината е част от временната изложба на творбите на художника в московската галерия, където идва от Руския държавен музей в Санкт Петербург.

 

На снимките се вижда мъж, облечен в тъмно яке и панталони, който се движи спокойно из музея и се оглежда. Предполагаемият крадец спокойно се е приближил до платното на Куинджи, извадил го от рамката и напуснал галерията.

 

Тези, които са били свидетели на сцената, за миг не се съмнявали, че това е служител на музея, докато не станало ясно, че е настъпил истински грабеж, престъплението с мотиви за печалба..

Откраднатата картина на Куинджи е била открита от руската полиция в същия ден. Агентите я открили в сградата на строителна площадка в Московския район Одинцово.

 

Освен това полицията вече арестувала заподозрения в грабежа в град Заречи, близо до Москва. Това е 31-годишен мъж, който според властите вече е бил арестуван през декември 2018 г. за притежание на наркотици.

От своя страна заподозреният, цитиран от агенцията „Интерфакс“, заяви, че никога преди не е бил преследван. Освен това той е уверил, че не е откраднал картината.

 

„Не съм извършил никакво престъпление, аз съм руски гражданин, който уважава закона“, настоявал заподозреният по време на разпита си. В същото време той не е могъл да каже какво е правил на 27 януари, когато камерите за наблюдение го записват как краде картината. – Спомням си зле, трябва да освежа паметта си – казал той.

 

Руското министерство на културата обяви, че картината „Ай-Петри. Крим“ в момента се намира на разположение на властите, но може да се върне на изложението скоро, въпреки че разследването по случая все още е в ход.

 

Също така от министерството са уточнили, че след тази кражба, в близко бъдеще всички картини, експонирани в галерията, ще бъдат оборудвани с електронни сензори за сигурност.