Руски изтребител Су-27 е прихванал американски разузнавателен самолет над Балтийско море

1
196
Добави коментар
stivi56
stivi56

В понеделник руското министерство на отбраната съобщи, че изтребител Су-27 е излетял от базата си, за да прихване разузнавателен самолет на американските военновъздушни сили. Този Посейдон е летял над Балтийско море, близо до границата на Руската федерация.

 

„Руските средства за контрол на въздушното пространство откриха въздушна мишена върху неутралните води на Балтийско море, която се приближаваше до държавната граница на Руската федерация“, се казва в изявлението, отбелязвайки, че инцидентът е бил записан.

 

„За да пресече целта, излетя изтребител Су-27, който е част от военновъздушните сили на страната“. От министерството уточниха, че когато руският Су-27 се приближил до американския самолет на безопасно разстояние, Посейдон P-8a се дистанцирал от руската граница. Тогава руският изтребител се върнал в базата си.

Напоследък дейността на разузнавателните самолети и чуждестранните безпилотни летателни апарати в близост до руските граници се увеличи значително. Такива устройства са открити както до южните граници (близо до Крим и Краснодарския регион), така и в близост до западните граници на руската държава.

 

Така в началото на ноември миналата година руските военни прихванаха американски самолет над Черно море. Тогава руското министерство на отбраната заяви, че Су-27 е действал при спазване на всички мерки за сигурност и се е приближил до американския самолет. „на безопасно разстояние“, въпреки факта, че Пентагонът е казал друго.

Също така на 22 октомври, стратегически шпионски самолет RC-135V на американските военновъздушни сили е извършил полет от няколко часа в близост до руската граница близо до Абхазия, Краснодарския край и Крим. Друг инцидент е записан на 19 октомври, когато близо до западната граница на Русия се появил Boeing RC-135.

 

Според руското министерство на отбраната, през изминалата година подразделенията на радиотехническите сили на руските авиокосмически сили са открили и ескортирали над 980 000 въздушни обекта. Близо 3 000 от тях са чуждестранни бойни самолети, включително повече от 1000 разузнавателни самолета. Действията на американските военни самолети бяха осъдени от Москва.