Имунна система – „армията“, която ни пази от болести

1
91
Добави коментар
borola
borola

Органи, клетки и специфични вещества изграждат нашата имунна система. Те представляват цяла „армия от войници“, които ни предпазват от различни заболявания. В тази публикация ще ви дадем повече интересна информация за имунната система и нейните специфични функции.

Предназначението на имунната система е да ни пази от инфекциозни микроорганизми

Имунната система е сложна жива верига. Тя е изградена от лимфоидни органи, които оказват влияние върху растежа, развитието и освобождаването на лимфоцитите (тип бели кръвни клетки). Кръвоносните съдове и лимфоидните съдове са важни части от лимфоидните органи, защото пренасят клетките до различни части от тялото. Всеки лимфоиден орган играе важна роля в производството и активацията на лимфоцитите. Сред органите на нашата имунна система се отнасят:

Аденоиди – две жлези в задната част на носа
Кръвоносни съдове – артерии, вени и капиляри
Костен мозък – веществото, намиращо се в костите
Лимфни възли – малки органи в цялото тяло, свързани посредством лимфна система
Лимфоидни съдове – система от канали в цялото тяло, по които се извършва преносът на лимфоцитите
Далак – най-големият лимфоиден орган
Сливици – две образувания в задната част на гърлото
Тимус – ендокринна жлеза, съставена от два дяла
Пайерови плаки – струпвания на лимфоцити в червата

Имунната система функционира най-общо в две направления – неспецифичен и специфичен имунен отговор

Клетките на специфичния имунен отговор са два вида лимфоцити – Т и В. Те осигуряват защита на организма срещу вируси и бактерии. Освен специфичните имунни реакции, осъществяващи се от В и Т лимфоцитите, има и неспецифични имунни механизми, които не зависят от антигена. Антигени са чужди вещества в организма, които провокират имунен отговор. Неспецифичната имунна защита включва фагоцитите – основни имунни клетки (макрофаги, неутрофили, клетките естествени убийци), които независимо от проблема, реагират чрез фагоцитоза. Процесът фагоцитоза се характеризира с поглъщане на потенциално опасните частици, попаднали в организма.

Освен в болестотворните микроорганизми, проблемът може да се крие и в т.н. атипични клетки. Тяхното унищожаване е от особена важност. Генетичният материал на всяка клетка се уврежда ежедневно от действието на оксидантите. Поради това постоянно се появяват нови атипични клетки, които могат да причинят смущение във функциите на имунната система. Когато нашата имунна система функционира добре, всички части действат съгласувано, бързо и ефективно, като по този начин предпазват организма.

Как лимфоцитите се борят с инфекциите?

Докато различните видове имунни клетки се борят с болестотворните микроорганизми различно, главната им защитна цел остава и една и съща. B клетките произвеждат антитела, докато Т клетките убиват инфекциозните микроорганизми като елиминират заразените клетки.

Какви видове инфекциозни агенти съществуват?

Вируси
Бактерии
Паразити
Гъбички

Инфекциозните заболявания могат да варират от грип до животозастрашаващи заболявания. В зависимост от вида на инфекцията, има няколко възможни начина за заразяване:

Въздушно-капков път
Директен контакт
Полов контакт
Чрез кръвта
Чрез насекоми
Чрез храна и вода

Как да си осигурим силна имунна система?

За да научите всичко, което ви интересува във връзка с имунната система, посещавайте редовно страницата на програма Имунитет. Ние, екипът на Имунитет, имаме задачата да ви предоставим информация за начините за поддържане на добро здраве. Не изпускайте актуалните новини за грипната обстановка, които се публикуват регулярно на сайта на програмата. Освен това, не пропускайте възможността за безплатна онлайн консултация със специалист, които ще отговори на всички ваши здравни въпроси.

Специалистите от програма Имунитет припомнят, че най-добрият начин да засилите защитните функции на имунната си система, е приемът на естествени имуностимулатори. Сред тях се отличава мощният имунен стимулатор от природен произход Имунобор/Imunobor®. Той укрепва цялостно имунната система като по този начин повишава естествените защитни сили на организма. Всяка капсула Имунобор съдържа висококачествени стандартизирани екстракти от кора на Котешки нокът, Мака, Мате и По Деарко. Комбинацията от тези съставки, прави Имунобор отлично средство за профилактика на вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Имунобор повишава броя и активността на макрофагите. Усилва фагоцитозата – процес, при който се поглъщат и разрушават чуждите частици, микроорганизми и клетки. Регулира производството на цитокини и активира действието на Т и B имунни клетки.

Имунобор е изключително полезен като профилактично средство за укрепване на общия имунитет. Подпомага интензивно организма при често боледуване, остри и хронични инфекции – вирусни, бактериални и гъбични.

Преглеждания:
5