ТЕЛК ще взима решения само на база цялата история на пациента

4
110
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването ще оповести на 4 февруари конкретните мерки, с които да бъдат прекратени злоупотребите при издаването на ТЕЛК решенията. Това каза в ефира на БНТ заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

Тя обясни още, че в момента в системата на ТЕЛК информация съществува единствено и само за медицинските документи, с които лицето се е явило пред комисията, които могат да бъдат издадени от последното лечебно заведение, в което лицето е било.

С новите промени цялата налична документация за лицето – от явяването при общопрактикуващ лекар, трябва да бъде въведена в системата, както и етапите на проследяване на състоянието му след явяването пред ТЕЛК.

„По този начин ще знаем цялото здравно досие на пациента и ще е наистина ясно, с безспорен факт, от какво той се лекува и наблюдава“, обясни Начева. Тя обеща затягане на контрола в системата и по-стриктно събиране на информация за здравословното състояние на хората, кандидатстващи за инвалидна пенсия.

Припомняме, че темата отново под светлините на прожекторите, след като миналата седмица прокуратурата обяви, че разследва издаването на фалшиви експертни решения. На 24 януари здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че порочните практики се разследват, а от прокуратурата заявиха, че подготвят обвинения заради злоупотребите.

 

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари