Цинков оксид и употребата му в козметиката

1
171
Добави коментар
borola
borola

Неорганичното съединение цинков оксид има множество здравословни ползи за кожата. Какви са те и къде в козметиката се използват свойствата на цинковия оксид, научете в следващите редове.

Повече информация за съединението цинков оксид

Цинкът е вид метал, които можем да намерим в природата и се използва в електрониката и химическата индустрия. Точно като други метали, включително желязо или електролити като магнезий, цинкът може да пренася електрически заряд с ползи за организма. Цинкът влияе върху имунната система, мозъка, храносмилателния тракт и кожата, като градивна единица в синтеза на протеина и метаболитните процеси.
Цинковият оксид е минерал, не съществува в околната среда и се получава чрез загряване на цинка и комбинирането му с кислород. Двата елемента се изпаряват, кондензират и формират бял прах. Той проявява защитни свойства, поставен върху кожата.

Революция в грижа за кожата с цинков оксид

Цинковият оксид е дерматологично средство, одобрено за употреба от Европейския съюз и от Американската Агенция по лекарствата и храните. Той намира широко приложение като ефективна съставка в множество козметични продукти. Използва се като основа за пудри, влиза в състава на продукти за макиаж, прилага се в кремове и слънцезащитни продукти. Създава защитен филм, предпазващ кожата от неблагоприятните външни въздействия и ултравиолетовите лъчи. Действа благоприятно на кожата и има голяма покривна и попивателна способност.

Ползите на цинковия оксид за здравето на кожата

Противовъзпалителен ефект при кожни обриви, алергии и подсичане
Осигурява качествена слънцезащита и предпазва от слънчево изгаряне
Защитава от вредните ултравиолетови лъчи
Благоприятства зарастване на рани и има антибактериално действие
Ускорява процеса на възстановяване при изгаряне на кожата
Помага при третиране на акне и пърхот
Подобрява синтеза на колаген
Забавя стареенето на кожата
Спомага за подобряване вида на кожата при розацея, псориазис и нарушена пигментация
Ефективно овлажнява и омекотява сухата кожа

Приложение на цинков оксид в козметиката
Базова основа на прах

В козметичните продукти за макиаж, цинковият оксид се използва като базова основа. Приложението му е най-често в минералните или продуктите на прах. Среща се често като основна съставка във фон дьо тени и пудри. Съдържанието на цинков оксид в продукти за грим е в рамките на 10 до 19%.

В кремове, лосиони и масла

Кремовете са безводни козметични помади. Те биват: почистващи, защитни, плажни и масажни. Често защитните кремове съдържат до 20% цинков оксид, за да се намали лепкавостта им и да се подобри топлопроводимостта. Когато съдържанието на прахообразната основа е над 30%, се получава паста.
Друга форма на цинк – цинк пиритион, се използва ефективно в кожната грижа. Съдържанието на цинк пиритион в кремове, шампоани, сапуни и емулсии, успешно повлиява себореен дерматит като успокоява възпалението.
Чрез кремове, съдържащи цинков оксид се третира подсичане при бебета. Проучвания доказват, че защитният филм, който той създава, предпазва нежната бебешка кожа от бактерии и възпаление. Цинковият оксид се използва за третиране на памперс дерматит и предотвратява задълбочаване на симптомите, причинени от подсичане.

В слънцезащитните продукти

Цинковият оксид е предпочитана съставка в слънцезащитната грижа. Той е единственият фотопротектор, разрешен за деца под 1 година от Американската агенция по лекарства и храни. Неговите слънцезащитни свойства осигуряват пълна протекция срещу UVA и UVB лъчи. Съдържанието му в продуктите определя и тяхното ниво на защита. Колкото повече цинков оксид е добавен в даден продукт, толкова повече време трае защитата от слънчевите лъчи.
В миналото, цинковият оксид в слънцезащитните продукти е оставял бели следи след нанасяне, което е индикация за непълната му абсорбция. Днес, иновативните технологии позволяват цинковият оксид да е под нова форма, напълно усвояваща се от кожата.

Дермокозметика с цинков оксид – за здрава и красива кожа

На българския пазар има иновативни продукти в уникална по рода си спрей-крем технология, които съдържат цинков оксид. Това са дермокозметичните продукти от серия ДжинДжира. Чувствителна, деликатна или проблемна – вашата кожа намира идеалното средство за поддържане на здрав вид в продуктите на ДжинДжира. Формата им – емулсията във вид на спрей позволява лесно нанасяне върху кожата.

ДжинДжира Актив/GinGira® Activ е продукт от серията, предназначен за чувствителна кожа. Цинковият оксид в комбинация с хидратиращи емолиенти и екстракт от невен и лайка, осигурява на чувствителната кожа необходимата грижа. ДжинДжира Актив тонизира, омекотява и хидратира кожата, предпазва от вредните UV-лъчи.

ДжинДжира Алба Спрей/GinGira® Alba Spray е продуктът на който да се спрете при възникване на кожни проблеми. Той предотвратява неразположенията, като успокоява раздразнената кожа. ДжинДжира Алба Спрей се прилага се при различни кожни раздразнения или при излагане на слънце. Съставката цинков оксид създава необходимия UV-филтър и предпазва от неблагоприятни въздействия от околната среда.

ДжинДжира се е погрижила дори и за най-малките. Продуктът ДжинДжира Алба Бебе/GinGira® Alba Bebe осигурява пълна нежна защита на деликатната бебешка кожа срещу раздразнения и подсичане. Той успокоява, подхранва и предпазва от вредните влияния на околната среда. ДжинДжира Алба Бебе се абсорбира идеално от кожата и има овлажняващ и омекотяващ ефект. Продуктът е изцяло натурален, като не предизвиква негативни ефекти.

Преглеждания:
7