Фейсбук ще си прави офисче за цензура в България

1
181
Добави коментар
Svarofski
Svarofski

Когато и да е ставало дума за видиотяваща полицейщина на социалните мрежи, диплещият пачки от реклама и авторско съдържание Фейсбук винаги се е нареждал на първо място с невинното къдроглаво директорче на водопад Марк Зукърбърг. Сега изглежда е дошло времето и в България да се открие център за цензура на мнения на потребители. Ето какви са данните за това…

Набират 150 модератори на постове, но не и на български. 150 души ще работят в офис на социалната мрежа “Фейсбук” в България. Те ще се занимават с модерирането на постове, които качват потребители, и ще следят за обиди и недопустимо съдържание. Офисът ще е в партньорство с аутсорсинг фирмата TELUS, потвърдиха от компанията за “24 часа”. Засега 150-те служители ще модерират постове на турски, руски и казахски език. При голям брой докладвани мнения и коментари с обидни текстове и снимки щял да бъде разширен с допълнителни хора. Българските потребители ще продължат да бъдат следени от офиси извън страната. Не било изключено обаче екипът да бъде разширен и с модератори на български език. Откриването на офис в София е част от европейското разширяване на “Фейсбук”. През миналата година интернет гигантът откри такива центрове в Латвия и Испания. Офиси има и в Ирландия, където е регистрирана и централата за Европа, както и в Германия. Около 30 хил. са служителите на “Фейсбук” по света, които се занимават със сигурността и съдържанието на социалната мрежа. По-голямата част от модерацията обаче се извършва чрез изкуствен интелект, а до служителите достигат само най-сложните случаи.

Нямам търпение да науча адреса на новия Фейсбук център, за да мога – ежедневно – да изпращам бонбони, а може би и да ги нося лично, кога с панделка, кога – един по един, може би троен лешник. Нямам търпение, животът ми придоби смисъл. Аз много обичам модератори. Чувствам ги като родни мои. И понеже нямам никакви роднини, тези модератори (засега без инхалатори) предварително са ми скъпи и драги. Radio VOX – Вашият глас без цензура – желае късмет и крепко здраве на бъдещите Фейсбук полицайчета и ги насърчава – в никакъв случай да не пренебрегват ежедневния прием на витамини и органична храна!