Орлин Алексиев, ГЕРБ: Над 600 млн. лв. ще бъдат инвестирани в София през 2012 г.

1
384
Добави коментар
danchomancho
danchomancho

Орлин Алексиев, ГЕРБ: Над 600 млн. лв. ще бъдат инвестирани в София през 2012 г.
17 Януари 2012 | 06:01 | Агенция „Фокус”

Снимка: Информационна агенция „Фокус“

За рамката на бюджета на Столична община за 2012 г. Агенция „Фокус” разговаря с председателя на Комисията по финанси и бюджет в Столична община Орлин Алексиев от ГЕРБ.

Фокус: Столична община представи амбициозна програма за 2012 година, ще стигнат ли средствата за всички инициативи?
Орлин Алексиев: Бюджетът на Столична община е реалистичен. Хубавото е, че се предвижда голяма капиталова програма. Смятам, че ще се справим. Над 600 млн. лв. е капиталовата програма за 2012 г. на Столична община. Това са средствата, които ще се инвестират в града. Много важно е, че 437 млн. лв. са от европейски фондове. Важно е, че средствата от заеми в капиталовата програма намаляват и тази година са само 52 млн. лв. за разлика от миналата година, когато са били 131 млн. лв. Това създава предпоставки за стабилно финансово състояние на общината.
Фокус: Запазва ли се размерът на бюджетът на Столична община в сравнение с миналата година и какви са основните параметри?
Орлин Алексиев: Той е почти същия, което е голям успех, като се има предвид кризата в световен мащаб. 1 273 000 000 лв. е бюджетът за 2012 г., докато за 2011 година бюджетът е бил 1 315 000 000 лв. Половината от бюджета на София са отделени за капиталовата програма, т.е. те ще бъдат инвестирани в града.
Фокус: В какви направления са разпределени средствата от капиталовата програма?
Орлин Алексиев: Средствата са за доизграждане на метрото – 284 млн. лв. 81 млн. лв. са отделени за проекти за управление на отпадъците. 27 млн. лв. са за ремонт на пътища. Около 74 млн. лв. са за изграждане на кръстовища на две нива.
Фокус: В кои проекти ще бъдат насочени средствата от европейските програми?
Орлин Алексиев: Основните средства за изграждане на метрото, което е наш приоритет от години. За проектите за битови отпадъци. Планира се и изграждането на кръстовище на две нива, което ще облекчи трафика.
Фокус: За кои сфери ще отидат останалите средства от бюджета, извън капиталовата програма?
Орлин Алексиев: За основните приоритети на Столична община – образование, екология и транспорт, както и за издръжка на общината.
Фокус: За кои направление средствата тази година са повече и за кои ще са по-малко?
Орлин Алексиев: Тъй като миналата година приоритетите бяха същите, сега няма голяма разлика в разпределението на средствата. Кметът Йорданка Фандъкова предложи една промяна в структурата, която води до икономии в издръжката на администрацията. Другите средства се запазват.
Фокус: Ще бъде ли намалена администрацията на Столична община?
Орлин Алексиев: Да, ще се намали администрацията около 15 %.
Фокус: С какви механизми ще се събират старите задължения към общината?
Орлин Алексиев: Направена е по-добра организация в администрацията. Общината може да действа и чрез частни съдебни изпълнители. Имаме механизми.
Фокус: Какъв е размерът на старите задължения към общината?
Орлин Алексиев: Миналата година беше събрана много голяма част от старите задължения – около 50 млн. лв.
Фокус: Очаквате ли приходите в бюджета да се увеличат тази година?
Орлин Алексиев: Да, през 2012 г. сме заложили по-високи приходи от реалното изпълнение на бюджета за миналата година. Като това е без никакво увеличение на данъци и такси.
Фокус: От къде ще дойдат повечето приходи в такъв случай?
Орлин Алексиев: С по-добра събираемост и връщане на стари задължения към общината. Бюджетът на Столична община е реалистичен и дава една предпоставка за устойчиво развитие за тази и за следващата година.
Екатерина ПАНОВА

© 2019 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция „Фокус“! Всички мнения, оценки и твърдения, изказани в интервютата отразяват лични виждания и „Фокус” не носи отговорност за тях